ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Με τα «εάν» δεν γίνεται Ιστορία, γίνεται μονάχα προπαγάνδα

Ο χυλός των συνειρμών και των δήθεν ιδεών που συμπαρασύρει «Ο Ιούλιος του ΄74 δεν θα είχε υπάρξει χωρίς τον Απρίλιο του ΄67», ούτε ανάλυση χρειάζεται πραγματικά, ούτε απάντηση. Ματαίως λοιπόν προσπαθούν ορισμένοι αρθρογράφοι να μας αναγκάσουν σώνει και καλά να σκύψουμε πάνω σε μια τέτοια ανοησία – πρωτίστως μεθοδολογική και κατά δεύτερο λόγο ουσιαστική.

Ο καθηγητής που διατύπωσε αυτή την ανοησία ούτε ο ίδιος κατάλαβε τι έλεγε και τι υποστήριζε. Για να του δείξουμε το μέγεθος της... παντόφλας που έγραψε του παραθέτουμε μερικά μυθολογικά και ιστορικά παραδείγματα:

1. Αν η Εύα δεν δάγκωνε το μήλο που της προσέφερε ο όφις, δεν θα χρειαζόταν να στείλει ο Θεός στη Γη τον Χριστό να σταυρωθεί για να άρει τις αμαρτίες μας!
2. Αν ο Νέρων δεν κυνηγούσε τους Χριστιανούς για τον εμπρησμό της Ρώμης, δεν θα μπορούσε να ιδρύσει την Ανατολικιή Ρωμαϊκ΄λη Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) ο Μέγας Κωνσταντίνος.
3. Αν δεν αναλάμβανε αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δεν θα κυρίευαν την Κωνσταντινούπολη οι Οθωμανοί του Μωάμεθ του Πορθητή.
4. Αν δεν έκανα οι επαναστατημένοι Έλληνες τους εμφυλίους πολέμους του 1823-1825, δεν θα ζητούσαν να γίνει κυβερνήτης της Ελλάδφας ο Ι. Καποδίστριας, για να τον δολοφονήσουν αργότερα οι Μαυρομιχαλαίοι.
5. Αν δεν έρχονταν οι Βαυαροί και ο Όθων ως βασιλιάς της Ελλάδας δεν θα αποκτούσαν ποτέ Σύνταγμα οι Έλληνες.
6. Αν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α' δεν επέμενε να βασιλεύει και να κυβερνάει ταυτόχρονα για να γίνει αρχηγός κόμματος δεν θα είχαμε τον Εθνικό Διχασμό (1915-1919), δεν θα είχαμε ούτε την Μικρασιατική καταστροφή, ούτε την Β' Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935) για να την καταργήσει ο Γ. Κονδύλης με κάλπικο δημοψήφισμα.
7. Αν δεν έκανε ο Ν. Ζαχαριάδης τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) δεν θα μας έβαζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δύο φορές στην Ευρώπη. Οπότε ζήτω ο... Ν. Ζαχαριάδης!
8. Αν δεν έκανε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος το συνταγματικό πραξικόπημα, γιατί κι αυτός ήθελε να βασιλεύει και να κυβερνά και όχι μόνο να βασιλεύει, δεν θα είχαμε το πραξικόπημα της χούντας (1967-1974).
9. Αν δεν έκανε ο Χίτλερ τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα υπήρχε η Ενωμένη Ευρώπη. Οπότε, ζήτω και ο... Χίτλερ!
10. Αν δεν υπήρχε ο Στάλιν και η τυραννία του δεν θα διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα προσχωρούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε ζήτω και ο... Στάλιν!
11. Αν δεν υπήρχε ο πατέρας της Κινεζικής Δημοκρατίας Σουν Γιατσέν δεν θα υπήρχαν οι εθνικιστές (Τσαnγκ Κάι-Σεκ) καιθ οι κομμουνιστές (Μάο Τσε-Τουνγκ), ο εμφύλιος πόλεμος, η δικτατορία του Μάο και μετά τον θάνατό του η μετατροπή της Κίνας σε μεγάλη δύναμη, χάρη στον Ντεγκ Χσιάο-Πινγκ...

Με τόσα αν, όμως, θα μπορούσα να ξαναγράψω την ελληνική ιστορία σε 100.000 τόμους και την παγκόσμια ιστορία σε 1.000.000 τόμους το λιγότερο. Αλλά ποιο θα ήταν το κέρδος; Προτείνω λοιπόν στον κ. Καθηγητή και στους θαυμαστές (οπαδούς) του να προβληματιστούν πάνω σε δύο άλλες υποθέσεις:
Α) Αν δεν υπήρχε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' και ο Εθνικός Διχασμός που προκάλεσε, δεν θα είχαμε την Μικρασιατική Καταστροφή, τις δικτατορίες Θ. Πάγκαλου, Γ. Κονδύλη, Ι. Μεταξά και άλλα 40 στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα...
Β) Αν δεν είχαμε τα Δεκεμβριανά (1944) και τον Εμφύλιο Πόλεμο του Ν. Ζαχαριάδη (1946-1949) με τους εθνικόφρονες, αλλά και τους Αγγλο-Αμερικάνους, τότε θα είχαμε κερδίσει 30 χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα, χωρίς ΙΔΕΑ, Μακρονήσια, αντικομμουνιστικό κράτος, βασιλιά που ήθελε να κυβερνάει και να βασιλεύει και, εν τέλει, χωρίς το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών. Όσο για την πτώση της δικτατορίας, αυτή σκόρπισε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μετά την προδοσία του Κυπριακού, δηλαδή μετά το πραξικόπημα του σκύλου της ΕΣΑ Ιωαννίδη κατά του Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου...

Αλλά όπως λένε οι σοβαροί ιστορικοί, με τα «αν» δεν γίνεται... Ιστορία. Γίνεται μονάχα προπαγάνδα π- και μάλιστα κακής ποιότητας...

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. O ψεκασμένος και ο ναρκέμπορος

    Δεν καταλαβαίνω την αναστάτωση και την ταραχή που προκάλεσε στη Βουλή και στον Τύπο η πληροφορία ότι ο ψεκασμένος υπουργός Άμυνας συνομιλούσε τηλεφωνικώς μέναν έμπορο ναρκωτικών! Αν δεν μιλήσει με εμπόρους ναρκωτικών, εμπόρους λευκής, μαύρης και κίτρινης σαρκός, λαθρεμπόρους όπλων, βιαστές, παιδεραστές, δολοφόνους ο υπουργός, με ποιους θα συνομιλήσει τηλεφωνικώς και δια ζώσης; Απορώ, μάλιστα, που μετά την καταγγελία του εμπόρου ναρκωτικών ότι κινδυνεύει η ζωή η δική του και της οικογενείας του, δεν έστειλε ο ψεκασμένος υπουργός ένα τάγμα πεζοναυτών και δυο-τρία τανκς να τους φυλάνε! Μεγάλη παράλειψη…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.