ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ενθύμιον από τη ΔΕΘ

Χιλιοειπωμένα πράγματα, χρόνια τώρα. Από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη η παρουσία των Ελλήνων πρωθυπουργών σε κάθε ΔΕΘ έχει συνδεθεί με εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ταξίματα που αθετήθηκαν.

Θα μου πείτε μόνο εγχωρίως συμβαίνει να λένε ψέματα οι επικεφαλής των κυβερνήσεων και ακολούθως εκείνοι της αντιπολίτευσης; ¨Όχι, βέβαια. Η εξαπάτηση στη πολιτική δεν είναι κάποια μοναδική ελληνική ιδιαιτερότητα. Ωστόσο, εδώ παρατηρείται επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο της κατ΄έτος τακτικότητας το πρώτο μήνα κάθε φθινοπώρου, σε μια εκδήλωση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Εκατοντάδες παραμυθιάσματα, δημαγωγικές ρητορείες και λαοπλάνες δεσμεύσεις έχουν εκτοξευτεί από επίσημα πρωθυπουργικά χείλη επί δεκαετίες στα εγκαίνια εκάστης ΔΕΘ. Δεκάδες πλαστές αφηγήσεις έχουν καταγραφεί,μαγνητοφωνηθεί και βιντεοσκοπηθεί, ικανές να  προσφέρουν άφθονο υλικό για μια πολύτομη ανθολογία κυνισμού και πολιτικού ψέματος.

Το περίεργο είναι ότι όλες αυτές οι συνειδητές ρητορικές εξαπατήσεις υποτίθεται πως αποσκοπούσαν να διαμορφώσουν μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με τους ψηφοφόρους της. Το εκτρωματικό είναι ότι οι τελευταίοι ηθελημένα, μάλλον, παραμυθιασμένοι  συνεχίζουν να τις ακούνε. Προφανώς  βολεύονται γιατί  η ωμή αλήθεια πονάει.

Κατά τον ίδιο τρόπο καθαγίασαν κατόπιν στις κάλπες τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της 79ης ΔΕΘ του 2014 εξήγγειλε τυχοδιωκτικά κατώτατο μισθό 751 ευρώ,  αφορολόγητο στα 12.000, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα πλαίσια ενός “ρεαλιστικού και ανατρεπτικού” προγράμματος ανασυγκρότησης.

Το ότι όλες αυτές οι ακοστολόγητες δηθενιές αποδείχθηκαν δυσοίωνη μούφα, εντάσσονται στις τότε ουτοπίες και τις αυταπάτες του κόμματός του.  Δικαιολογήθηκαν αρκούντως σε  στυλ «βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα!» από τον πρωθυπουργό πλέον στην επόμενη εμφάνιση του, ένα χρόνο αργότερα, στη ΔΕΘ του 2015. ¨Όταν είχε ήδη μόλις φρεσκουπογράψει το 3ο μνημόνιο.

Θυμάμαι, πάντως, ότι πρόπερσι είχε διαμηνύσει στο ακροατήριο πως συμφώνησε με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους με ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει σχέδιο πρόσληψης 300.000 ανέργων σε βάθος διετίας. Προφανώς συνέχιζε απτόητος, παρά το κάζο του δημοψηφίσματος, να εντρυφεί παροξυσμικά στις αυταπάτες του. Διότι εκείνες οι διαβεβαιώσεις του ελάχιστα απείχαν,  όπως αποδείχθηκε, από τους “λαγούς με πετραχήλια” που έταζε τη προηγούμενη χρονιά.

Κάπως έτσι από διάψευση σε διάψευση ο πρωθυπουργός έφτασε εν εξάρσει στη περυσινή ΔΕΘ του 2016 να χαιρετίσει προκαταβολικά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ,  να προδιαγράψει απομείωση του χρέους σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Και  ακόμη  να δεσμευθεί για τις συντάξεις και τη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, να προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις και  χαμηλά πλεονάσματα. Τζίφος. Ότι πλάσαρε, είτε χάριν βολονταρισμού είτε εξαιτίας φαντασιώσεων, ως μεταξωτές κορδέλες αποκαλύφθηκε σαβούρα από μαραμένα φύκια.

Αγνοώ τι προτίθεται να υποσχεθεί φέτος στη 82η ΔΕΘ και πόση συνάφεια θα έχουν οι εξαγγελίες του με τη πραγματικότητα. Η πεπατημένη των φανταχτερών υποσχέσεων για να ανακάλυψη θησαυρών που θα αποβούν τελικά άνθρακες έχει ήδη ψιλιάσει αρνητικά και τους πλέον ευήκοους των οπαδών του. Από την άλλη μετά από κοντά τρία χρόνια παραμονής στο τιμόνι της διακυβέρνησης το επιχείρημα  "για όλα φταίνε οι άλλοι"» έχει εξαντληθεί και ξεθωριάσει ανεπανόρθωτα.

Του μένει, έστω και καθυστερημένα, να πράξει  ότι οφείλει ο επικεφαλής ενός  ριζοσπαστικού κόμματος που διαχειρίζεται έντιμα την εξουσία: να εγκαταλείψει  τον όποιο ακραίο αριστερόστροφο βερμπαλισμό, ενδεδυμένο με αντισυστημικές και λαϊκιστικές φιοριτούρες, για ένα μοντέρνο, ανοιχτά πλουραλιστικό και θαρραλέα  ρεαλιστικό  τρόπο προσέγγισης των τρεχόντων πραγμάτων.

Αυτό θα σηματοδοτήσει υπέρβαση της μέχρι τώρα εργαλειακά συνθηματολογικής μανιέρας  και των κατ' εξακολούθηση κενών επαγγελιών του. Το δυσκολότερο πάντως είναι να γίνει πια πιστευτός.¨Όχι γιατί ενδεχομένως δεν θα έχει τη καλή πρόθεση αλλά διότι χρειάζεται οξυμένο μνημονικό. Έτσι κι αλλιώς όποιος έχει αραδιάσει πολλά ψέματα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή μνήμη για να τα ανατρέψει όταν εκάστοτε του τα υπενθυμίζουν.  Ας ανακαλέσει τουλαχιστον στη μνημη του το εκλογικό μακέλεμα κάμποσων παραμυθάδων προκατόχων του μετά τις ομιλιες τους στο Βελλίδιο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.