ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αναζητώντας λίγη τσίπα

Αρκούσαν μόλις λίγα 24ώρα μετά την διακήρυξη της επερχόμενης επενδυτικής καταιγίδας για να μπάσει νερά από παντού η καινούργια κυβερνητική αφήγηση υπό το εφευρημένο δόγμα που αποκαλεί “Grinvest.”Διόλου παράξενο για μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα έχει αλλεργία απέναντι στις ξένες επενδύσεις, αποστρέφεται τα business plan και επαινεί, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, μια ιδιάζουσα επιχειρηματικότητα η οποία δεν στοχεύει στο κέρδος.

Αγνοώ αν η εταιρεία Eldorado Gold σκοπεύει πραγματικά να αποχωρήσει από την Ελλάδα ή απλώς εκβιάζει σκληρύνοντας την διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση και πιέζοντας για άμεση λύση των εκκρεμοτήτων με τη διαιτησία που υπάρχουν εδώ και οχτώ μήνες. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων και εμποδίων από το Δημόσιο για την έγκριση «αδειών ρουτίνας», που καλλιεργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τη λειτουργία του πρότζεκτ στα «Μαντεμοχώρια» .

Γνωρίζω επίσης ότι είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις της καναδικής πολυεθνικής ότι αν συνεχιστεί η επαμφοτερίζουσα κυβερνητική στάση- που άλλοτε έδινε κάποιες επιμέρους άδειες και άλλοτε μπλόκαρε συνολικά το έργο- αυτή θα ανέστειλε τις όχι και τόσο οικολογικά αμόλυντες δραστηριότητές της, και θα αποσυρόταν από η χώρα. Δεδομένου ότι σε κάθε προσφυγή για το αν τηρεί η εταιρεία τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, το ΣτΕ την δικαίωνε δρομολογώντας την αδειοδότηση της.

Προφανώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι μετά τα αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους επαναλαμβανόμενους υπουργικούς αφορισμούς κατά της ήδη τεράστιας επένδυσης της εταιρείας στη Χαλκιδική. Εξυπακούεται ότι η ενδεχόμενη επανεκτίμηση της επιλογής εγκατάστασης της εταιρείας, και το πάγωμα κάθε επιπλέον επενδυτικής διάθεσης δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξέλιξη τη κυβέρνηση μια χώρας “διψασμένης” για επενδύσεις.

Πόσο μάλλον όταν η εγκατάλειψη στο δρόμο της ανεργίας 2.400 εργαζόμενων και η πιθανή απαίτηση αποζημιώσεων της εταιρείας από τους Έλληνες φορολογούμενους σκιάζει διεθνώς το προφίλ που φιλοτεχνεί κυβέρνηση ως η πλέον φιλική απέναντι στις ξένες επενδύσεις; Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση, αν και ενοχλείται σφόδρα δεν δείχνει να πολυσκοτίζεται για επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και δημιουργούν εισοδήματα.

Κλιμακώνει τη σύγκρουση της με τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα για στενά κομματικά και επικοινωνιακά οφέλη. Μεταθέτει σπασμωδικά τις δικές της παλινωδίες σε υποτιθέμενες μηχανορραφίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σηκώνει επιπόλαια τη παντιέρα του απηνή διώκτη του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού και του αλύγιστου πολέμιου της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, έχει προ πολλού αλλάξει γραμμή πλεύσης από τη ρότα που ακολούθησε προεκλογικά, όταν πυροδοτούσε κλεφτοπόλεμο στις τοπικές κοινωνίες για να φτιάξει ριζοσπαστικοί ατζέντα προς την εξουσία. Επί της ουσίας, όμως, σήμερα οι κινηματικές περιβαλλοντολογικές μπριγάδες και το ντόπιο μικροσυμφεροντολογικό σινάφι τής είναι πια ψηφοθηρικά αμελητέο.

Το κυρίαρχο στη νέα της ρητορική εξιστόρηση είναι πώς θα ικανοποιήσει τους δανειστές και τα όποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Εξάλλου το εναπομείναν αντικαπιταλιστικό της ακροατήριο επιχειρεί να το βολέψει με βερμπαλισμούς της στιγμής δια στόματος διορισμένων πολιτικών τσαρλατάνων.

Παρ' όλα αυτά το συνολικό κυβερνητικό αφήγημα παραμένει διάτρητο, αδυνατώντας να συναρμολογήσει ταυτόχρονα σε μια μασίφ εκδοχή συμβιβασμούς, ταπεινώσεις και ρήξεις. Αναπόφευκτα, αντί οι αρμόδιοι υπουργοί να αποδεχτούν ως σκεπτόμενοι ότι η σιωπή είναι χρυσός επιδίδονται φανφαρονικά σε πομφόλυγες προσεγγίζοντας πολιτικά και εκλογικά την ευρύτερη περιφέρεια του “αγύριστου”.

Στο ίδιο ακριβώς τοπωνύμιο που έστειλε τους ξένους επενδυτές με εξοργιστική ρηχότητα ένας μικρόνους πρωθυπουργικός σύμβουλος. Ακριβώς όπως με τη φανατική του φλυαρία ένας υπουργός που, αντί να παραιτηθεί, προέτρεπε του λουόμενους να να κολυμπήσουν στη πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού. Επιβεβαιώνοντας αμφότεροι ότι έχουν ελλείμματα φιλότιμου, ντροπής, ή συστολής. Κοινώς δεν διαθέτουν τσίπα, η οποία ως γνωστόν αποτελεί τη κρούστα στην επιφάνεια ρευστών ή υγρών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.