ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δρομολόγιο προς τον αγύριστο

Κάθε εχέφρων πολίτης, παρ όλη τη καλή του διάθεση, θα δυσκολευόταν να πιστέψει την υποτιθέμενη στροφή της κυβέρνησης προς την αναπτυξιακή στρατηγική, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο νοήμων ψηφοφόρος έχει ήδη παρακολουθήσει δείγματα της επαναλαμβανόμενης ασυνέπειας της ώστε δεν εμπιστεύεται τη προσποιητή ρητορεία της περί έγκαιρης προσαρμογής, ευελιξίας, πραγματισμού, δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης προς την επιχειρηματικότητα. Πόσο μάλλον μπορεί να βασισθεί στο νέο εφευρημένο δόγμα της που αποκαλεί “Grinvest” και το οποίο εξήγγειλε πανηγυρικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ;

Αρκούσαν μόλις λίγα 24ώρα μετά την διακήρυξη της επερχόμενης επενδυτικής καταιγίδας για να μπάσει νερά από παντού η καινούργια κυβερνητική αφήγηση. Διόλου παράξενο για μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα έχει αλλεργία απέναντι στις ξένες επενδύσεις, αποστρέφεται τα business plan και επαινεί, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, μια ιδιάζουσα επιχειρηματικότητα η οποία δεν στοχεύει στο κέρδος!

Αγνοώ αν η εταιρεία Eldorado Gold σκοπεύει πραγματικά να αποχωρήσει από την Ελλάδα ή απλώς εκβιάζει σκληρύνοντας την διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση και πιέζοντας για άμεση λύση των εκκρεμοτήτων με τη διαιτησία που υπάρχουν εδώ και οχτώ μήνες. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων και εμποδίων από το Δημόσιο για την έγκριση «αδειών ρουτίνας», που καλλιεργούσαν μεγάλη αβεβαιότητα για τη λειτουργία του πρότζεκτ στα «Μαντεμοχώρια» .

Γνωρίζω επίσης ότι είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις της καναδικής πολυεθνικής ότι αν συνεχιστεί η επαμφοτερίζουσα κυβερνητική στάση, που άλλοτε έδινε κάποιες επιμέρους άδειες και άλλοτε μπλόκαρε συνολικά το έργο, αυτή θα ανέστειλε τις δραστηριότητές της, και θα αποσυρόταν από η χώρα. Δεδομένου ότι σε κάθε προσφυγή για το αν τηρεί η εταιρεία τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, το ΣτΕ την δικαίωνε δρομολογώντας την αδειοδότηση της.

Προφανώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι μετά τα αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους επαναλαμβανόμενους υπουργικούς αφορισμούς κατά της ήδη τεράστιας επένδυσης 1 δισ. δολ.,της εταιρείας στη Χαλκιδική. Σαφώς και η ενδεχόμενη επανεκτίμηση της επιλογής εγκατάστασης της εταιρείας, το πάγωμα επενδυτικής διάθεσης επιπλέον 1,8 δισ. δολ. δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξέλιξη τη κυβέρνηση μια χώρας “διψασμένης” για επενδύσεις.. Πόσο μάλλον όταν η εγκατάλειψη στο δρόμο της ανεργίας 2.400 εργαζόμενων και η πιθανή απαίτηση αποζημιώσεων από τους Έλληνες φορολογούμενους σκιάζει διεθνώς το προφίλ που φιλοτεχνεί κυβέρνηση ως η πλέον φιλική απέναντι στις ξένες επενδύσεις;

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, αν και ενοχλείται σφόδρα, δεν δείχνει να πολυσκοτίζεται για επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και δημιουργούν εισοδήματα. Κλιμακώνει τη σύγκρουση της με τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα για στενά κομματικά και επικοινωνιακά οφέλη. Μεταθέτει σπασμωδικά τις δικές της παλινωδίες σε υποτιθέμενες μηχανορραφίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σηκώνει επιπόλαια τη παντιέρα του απηνή διώκτη του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού και του αλύγιστου πολέμιου της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, έχει προ πολλού αλλάξει γραμμή πλεύσης από τη ρότα που ακολούθησε προεκλογικά, όταν πυροδοτούσε κλεφτοπόλεμο στις τοπικές κοινωνίες για να φτιάξει ριζοσπαστικοί ατζέντα προς την εξουσία. Επί της ουσίας, όμως, σήμερα οι αναρχοάπλυτοι, ψιλoσαλεμένοι εξτρεμιστές, αφελείς οικολόγοι, κινηματικές μπριγάδες και το ντόπιο μικροσυμφεροντολογικό σινάφι, τής είναι πια ψηφοθηρικά αμελητέο. Το κυρίαρχο στη νέα της ρητορική εξιστόρηση είναι πώς θα ικανοποιήσει τους δανειστές και τα όποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Το εναπομείναν αντικαπιταλιστικό της ακροατήριο επιχειρεί να το βολέψει με βερμπαλισμούς της στιγμής δια στόματος διορισμένων πολιτικών τσαρλατάνων.

Παρ' όλα αυτά το συνολικό κυβερνητικό αφήγημα παραμένει διάτρητο, αδυνατώντας να συναρμολογήσει ταυτόχρονα σε μια μασίφ εκδοχή συμβιβασμούς, ταπεινώσεις και ρήξεις. Αναπόφευκτα, αντί οι αρμόδιοι υπουργοί να αποδεχτούν ότι η σιωπή είναι χρυσός επιδίδονται φανφαρονικά σε πομφόλυγες προσεγγίζοντας πολιτικά και εκλογικά την ευρύτερη περιφέρεια του αγύριστου. Στο ίδιο ακριβώς τοπωνύμιο που στέλνει ένας μικρόνους πρωθυπουργικός σύμβουλος τους ξένους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.