ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Κεντροαριστερά κάνει την υπέρβαση

Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η αναγκαιότητα ύπαρξης αξιόπιστων δυνάμεων που θα εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση, αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο. Έτσι, θέματα όπως η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία, το Μητρώο, τα οικονομικά των υποψηφίων, η επιτροπή Αλιβιζάτου καλείται να τα επιλύσει. Ως γνωστόν, η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, έχει χρέος να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου και όχι τις απόψεις του κάθε υποψήφιου, να διασφαλίσει την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εξυπακούεται ότι στις πολιτικές, οργανωτικές, εκλογικές διαδικασίες, δεν χωρά οποιαδήποτε λογική που αναπαράγει τον πελατειασμό και τον παραγοντισμό.

Η ανάγκη ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η ανάγκη να τεθεί το πλαίσιο του διακυβεύματος που αφορά τη χώρα, έναντι του οποίου, οφείλουν να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προφανής. Η ανάγκη διαμόρφωσης και δημόσιας διατύπωσης μιας καθαρής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, απέναντι στη συντηρητική, πρόδηλη. Μιας πρότασης που θα εγγυάται την πολιτική ενότητα του προοδευτικού χώρου και θα αποτελεί μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την όποια οργανωτική του εξέλιξη και μετεξέλιξη. Η σαφήνεια ως προς τις στοχεύσεις του εγχειρήματος, η πίστη και η συνέπεια στη σημασία και την αξία του, θα προσδιορίσουν το νέο πολιτικό ήθος που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική αλλά και τη συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια.
Μιας πρότασης που θα αυτοπροσδιορίζει και θα οριοθετεί τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Η συντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή, δεν θα λειτουργούσε με την ίδια ευκολία αν υπήρχαν θεσμοί ελέγχου και λειτουργούσαν.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατανόησε έγκαιρα αυτή την ανάγκη και συνεπές με τις ιδρυτικές του αρχές και αίσθηση ευθύνης έναντι των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών, διατυπώνει επανειλημμένως και με σαφήνεια τις προτάσεις του, σχετικά με τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο.

Οι λύσεις θα προέλθουν, όπως έχει ιστορικά δοκιμασθεί, μόνο από το χώρο της δημοκρατίας κ όχι από τη συντήρηση, όποιο χρώμα αυτή και αν έχει. Επίλυση του Ελληνικού προβλήματος θα υπάρξει μόνον όταν, υπάρξει ένα ουσιαστικό επεξηγηματικό πλαίσιο για το πώς έφθασε η χώρα ως εδώ, που θα επιτρέπει στους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν σε βαθιά κρίση, η οποία δεν είναι μια απλή οικονομική αστοχία στα δημόσια οικονομικά, αλλά μια βαθύτερη κρίση αξιών και δημοκρατίας. Γιατί δεν αρκεί στη χώρα, να μετέλθει σε μια επόμενη φάση μ΄ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, αλλά το κρίσιμο είναι να προχωρήσει ως ωριμότερο κοινωνικό σώμα. Πέραν λοιπόν της καταγραφής ευθυνών, το κρίσιμο είναι η κατανόηση της βαθύτερης πολιτικής λειτουργίας, να προχωρήσει η συνειδητοποίηση, ώστε οι πολιτικές να είναι εφαρμόσιμες και νοητές για να μην γεννηθούν στο μέλλον νέες τυφλές αντιδράσεις και κατασκευασμένες επικοινωνιακές πραγματικότητες, ενάντια στην ίδια την πραγματικότητα.

Επίλυση του Ελληνικού προβλήματος θα υπάρξει μόνον όταν κατανοηθούν οι πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και εδράζονται στον παρασιστισμό και τον πελατειασμό.

Οφείλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να αποδεχτούν ότι, η αναγνώριση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και η κατανόηση των βαθύτερων πολιτικών λειτουργιών που έφτασαν τη χώρα ως εδώ, δεν αποτελεί πολιτική εμμονή με σκοπό την όποια δικαίωση της περιόδου 2009-11, αλλά απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου, η οποία θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι Έλληνες και η χώρα. Μεταρρυθμίσεων που άρχισαν να γίνονται τη διετία 2009-΄11, που η πλειοψηφία των πολιτών με την ψήφο της απαίτησε την εκρίζωση των παθογενειών του πελατειακού συστήματος.

Το εγχείρημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επανασυστήσει την ελπίδα και την προοπτική σε σημαντικό τμήμα ενεργών πολιτών που ιδεολογικά ανήκουν στο χώρο.
Αποτελεί λοιπόν χρέος όσων συνεργάζονται στο πλαίσιο αυτό:
• να διασφαλίσουν με συνέπεια, ειλικρίνεια και σύγχρονο πατριωτικό αίσθημα, την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της πολιτικής δράσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως παράγοντα για την αντιμετώπιση του διακυβεύματος που αφορά τους Έλληνες και τη χώρα.
• να δεσμευθούν ότι η παράταξη έχει δυνατότητα να ηγεμονεύσει ιδεολογικά και πολιτικά, να είναι αυτόνομη και να μη γίνει πολιτικό ή μετεκλογικό συμπλήρωμα της συντηρητικής παράταξης ή της εθνικολαϊκιστικής κυβερνώσας συμμαχίας.
• να εγγυηθούν το αδιάβλητο της διαδικασίας, είτε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων, είτε στην εξ’ αποστάσεως ψήφο, επιδιώκοντας παράλληλα τη μαζική συμμετοχή των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών, στο πλαίσιο δημοκρατικών διαδικασιών.
• να δεσμευθούν, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, φέρνοντας εις πέρας το στρατηγικό στόχο της πολιτικής ενότητας. Και ότι από κοινού, θα εργαστούν στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την προοδευτική πολιτική κατεύθυνση της παράταξής, στη βάση ενός σαφούς, συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση.
• να αφιερώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μορφοποιηθούν τα προ απαιτούμενα για την επιτυχία του εγχειρήματος, όπως η ιστορική αφήγηση, η φυσιογνωμία, η κατεύθυνση, η μορφή, οι δομές, οι πολιτικές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να αποτελέσουν τον αξιόπιστο εγγυητή της νέας πορείας.
• να το διαφυλάξουν από δεύτερες σκέψεις ή σκοπιμότητες, ξένες προς το διακύβευμα που καλείται να υπηρετήσει.
• να υπηρετήσουν ως μοναδικό τους σκοπό, την αποτροπή του πολλαπλασιασμού της κρίσης και με κεντρικό τους πολιτικό μέτωπο, την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας- χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις- με την εκρίζωση του παρασιτισμού και του πελατειασμού που ευθύνονται για την ομηρεία των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Μόνον η διασφάλιση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν ουσιαστικά να διασφαλίσουν τη στρατηγική στόχευση της νέας πορείας, για την Αλλαγή της χώρας. Μιας νέας πορείας, προοδευτικής και αλληλέγγυας, προσαρμοσμένης στις νέες προκλήσεις, για τον πολίτη και τη χώρα.

Βρισκόμαστε σ΄ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουμε να κάνουμε την υπέρβαση, αλλάζοντας πρακτικές και συνήθειες, βασιζόμενοι στις διαχρονικές αρετές του Έλληνα και οριοθετώντας μια νέα θέση για την Ελλάδα.

Η Έλενα Παπανδρέου είναι Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.-Yπ.Υποδομών κ Μεταφορών και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.