ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η στροφή προς τα δεξιά ενισχύει την Ακροδεξιά

Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν εξωγήινους στον Υμηττό, αλλά αρνούνται να δουν την ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποιοι που ανακαλύπτουν «ευκαιρία» για αντιπολίτευση σε μια στυγερή δολοφονία, αλλά αρνούνται να αντιπαλέψουν την απειλή για ρατσιστική βία.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βλέπουν ακροδεξιά στελέχη στην κυβέρνηση όταν τους επισημαίνονται δηλώσεις και πρακτικές στελεχών της αντιπολίτευσης…

Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν αντιπολίτευση με «μπάφους» επειδή ξέμειναν από κάθε είδους επιχειρήματα.

Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για απομόνωση της χώρας μας την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον ένα ηγέτη μετά τον άλλο.

Πραγματικά είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με την αξιωματική αντιπολίτευση (και τους δορυφόρους της). Υπάρχουν αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις που δείχνουν στροφή στον άκρατο λαϊκισμό και σε πιο δεξιές θέσεις, καθώς και απόσταση από τον δικό τους διακηρυγμένο νεοφιλελευθερισμό. Χαρακτηριστικά γεγονότα:

- Η ΝΔ υπέκυψε στις «άγιες» πιέσεις για το θέμα της δυνατότητας νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλλου, απογοητεύοντας όχι μόνο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα) αλλά και τους νεοφιλελεύθερους οπαδούς της. Κατανοητό ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι δέσμιος των ακροδεξιών του κόμματος του και δεν μπορούσε να αγνοήσει τις ακραία συντηρητικές απόψεις τους. Το περίεργο είναι ότι και άλλα παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ έχουν εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν με ανάλογο τρόπο. Κανείς δεν ξεχνά τον Γεράσιμο Γιακουμάτο ο οποίος είχε δηλώσει (για να το ανασκευάσει στη συνέχεια) ότι η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική… Το ότι νομοθετικές ρυθμίσεις ανάλογες με την ψηφισθείσα από το ελληνικό κοινοβούλιο έχουν υιοθετηθεί στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Εξάλλου το 1976, με πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ελληνική βουλή ψήφισε ομόφωνα νόμο για την ταυτότητα φύλου μετά από χειρουργική επέμβαση. Σίγουρα αγνοούν επίσης ότι η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τα κράτη µέλη, µεταξύ άλλων και ως προς την νοµική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (legal gender recognition), να αναπτύξουν ταχείες, διαφανείς, προσβάσιµες και βάσει αυτοπροσδιορισµού διαδικασίες αλλαγής ονόµατος και καταχωρισμένου φύλου των διεµφυλικών προσώπων, σε πιστοποιητικά γέννησης, δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, πιστοποιητικά σπουδών και άλλα παρεµφερή έγγραφα [ανεξαρτήτως] ηλικίας, ιατρικής ή οικονοµικής κατάστασης ή αστυνοµικού φακέλου, καθώς και να καταργήσουν τη στείρωση και κάθε υποχρεωτική ιατρική αγωγή, όπως και διάγνωση ψυχικής υγείας, ως νοµική προϋπόθεση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του προσώπου, σε νόµους που ρυθµίζουν τη διαδικασία αλλαγής ονόµατος και ταυτότητας φύλου»!

- Η ΝΔ με κορυφαία στελέχη της τοποθετήθηκε με ακραίο λαϊκισμό μετά την άνανδρη και ομόθυμα καταδικαστέα δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν διαβάζαμε ότι ο κοινοβουλευτικός Νίκος Δένδιας δήλωνε ότι «η δολοφονία επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση ότι η χώρα διανύει μία περίοδο βίας και αίματος εδώ και 2,5 χρόνια». Τέτοια χρονική ακρίβεια! Πριν αποφανθεί η ΕΛΑΣ για τα αιτία και τους αυτουργούς της δολοφονίας, ο κ. Δενδιας προσπαθούσε να την συνδέσει με την σημερινή κυβέρνηση! Τόση ένδεια πολιτικής, κύριε Δένδια;

- Με αφορμή τη συζήτηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, βγήκε ο γνωστός Άδωνις Γεωργιάδης και έκανε την περιβόητη δήλωση ότι “η πρώτη επένδυση που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρει στην Ελλάδα είναι ο μπάφος, πολύ ταιριαστό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάει πακέτο με την εικόνα και την ιδεολογία αυτής της κυβέρνησης». Σίγουρα τον (τουλάχιστον…) αντιπρόεδρο της ΝΔ δεν τον ενδιαφέρει ότι σήμερα στην (καθόλου αριστερή…) Ολλανδία, η χρήση της κάνναβης επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, ενώ στον Καναδά και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η ιατρική της χρήση (εκχύλισμα κάνναβης). Στην χώρα μας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύθηκε να προωθήσει «τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος». Οι απόψεις βέβαια της επιστημονικής κοινότητας δεν ενδιαφέρουν καθόλου την πιο συντηρητική και σκοταδιστική πλευρά της ΝΔ. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ηχούν οι καμπάνες του μητροπολίτη Αμβροσίου…

Είναι κατανοητό ότι στη ΝΔ η ακροδεξιά ρητορική σιγά-σιγά κερδίζει πολιτικό χώρο, ενώ υποχωρούν οι ευρωπαϊκές φωνές που κάποτε κυριαρχούσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό πιστεύω ότι υποχρέωσε τον επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να κάνει την περιβόητη δήλωση ότι «Η Ν.Δ. δεν έχει ακροδεξιά στελέχη, όμως έχει η κυβέρνηση»…

Το θέμα όμως δεν είναι «να εκθέσουμε» τη ΝΔ για την στροφή της σε ακόμα πιο δεξιές πολιτικές, αλλά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά απειλή που γιγαντώνεται στην Ευρώπη. Όταν οι ομοφοβικές απόψεις βρίσκουν πολιτική υποστήριξη σε άτομα και παρατάξεις πέραν της επίσημης Ακροδεξιάς, αυτό γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο. Όταν η προσπάθεια ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού αποκτά υποστήριξη και σε πρόσωπα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τότε χαίρεται η ακροδεξιά διότι νοιώθει να φεύγει από την πλήρη απομόνωση της. Όταν ακούμε συντηρητικούς πολιτικούς να μιλούν για «λαθρομετανάστες» καταλαβαίνουμε ότι ψάχνουν για εκλογική πελατεία στα δεξιά τους.

Οι εκλογικές επιδόσεις της ακροδεξιάς σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ, θα έπρεπε να προβληματίσουν όσους επιδιώκουν να διατηρήσουν τις εκλογικές τους επιδόσεις στρέφοντας προς τα δεξιά την πολιτική τους επιχειρηματολογία. Όταν η συζήτηση διεξάγεται με προτάγματα τη «μεταναστευτική απειλή», την «Ισλαμιστική τρομοκρατία», το κλείσιμο των συνόρων ή τον εθνικό-οικονομικό προστατευτισμό, τότε είναι αυτονόητο ότι οι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που «παίζουν στο γήπεδο τους», δηλαδή οι ακροδεξιοί. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αναπροσαρμόσει άμεσα την στόχευση της και να αναδείξει τις θεμελιακές αρχές της ισόρροπης ανάπτυξης για όλους, της κοινωνικής προστασίας, της αλληλεγγύης, της καινοτομίας και της νεωτερικότητας. Μια μοντέρνα, αναπτυσσόμενη, πολυπολιτισμική, ευημερούσα κοινωνία, δεν αφήνει περιθώρια για ακροδεξιούς τυχοδιωκτισμούς.

Σε αυτούς τους καιρούς είμαστε περήφανοι που στη χώρα μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη, λαμβάνει μέτρα προοδευτικού κοινωνικού χαρακτήρα, σπάει τη διαπλοκή και θεσπίζει κανόνες δικαίου και αποκατάστασης της ισονομίας, επιδεικνύει αλληλεγγύη και ευαισθησία. Η σύγκριση με τα τεκταινόμενα σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι καταλυτική. Αν μάλιστα δεν «κουβαλούσαμε» και τις «αμαρτίες» πολλών δεκαετιών διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Έχουμε όμως περιθώριο έως το φθινόπωρο του 2019 να κάνουμε πολλά ακόμα. Και θα τα κάνουμε!!!

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ELLHNAS. 19:34 22/10/2017

  Κύριε Μπαλάφα, το ότι ο Τσίπρας συναντάει ξένους ηγέτες δεν λέει απολύτως τίποτα.Τα δήθεν αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων είναι μηδενικά, κοινώς τίποτα.Το να κάνει ταξίδια ο Τσίπρας χωρίς νόημα, το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει τον Ελληνικό λαό.Ό ΣΥΡΙΖΑ μας γέμισε με μνημόνια, φόρους και ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Είστε η πιό φασιστική κυβέρνηση μετά την χούντα του Παπαδόπουλου με την διαφορά ότι εκείνοι ήταν πατριώτες, ενώ εσείς είστε ανθέλληνες και προδότες.Ή καρέκλα σας πάνω από όλα κύριε Μπαλάφα.

 2. dimitris 7:54 20/10/2017

  Μας γεμισατε απο αλληλεγγύη και ευαισθησία. Φτάνει.

 3. Ε.Στ. 19:09 19/10/2017

  Όπως είχες πει κι εσύ, Μπαλάφα, σε κάποιον που σου έκανε κριτική την ώρα που έπινες τα ουζάκια σου, «Άντε πάνε από δω!»

 4. — ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ
  ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΥΠΟΚΛΙΣΕΙΣ (Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΕΚΑΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ),
  ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
  — ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟΣ ΣΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΑΠΝΕΕΤΑΙ
  ΑΠΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ.
  — ΜΠΡΑΒΟΣ ΣΑΣ, ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ…….

  Υ.Γ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ, ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΕΝΟΣ
  === ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΩΣΤΕ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΜΕ ΕΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ
  === ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ???

 5. Ένα από τα πρώτα κείμενα αυτοκριτικής συριζανελου Υπουργού. Κι εις ανώτερα!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.