ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν θα προδώσω όσους θέλουν να πάμε σε αλλαγή γενιάς

«Η Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα, Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος θέλησε να αποτυπώσει μια κατάσταση όπου όλοι οι Έλληνες έχουν την άποψή τους, μιλούν διαρκώς επί όλων των θεμάτων αλλά ποτέ δεν καταλήγουν σε μια ενιαία στάση. Μονολογούν αντί να συνθέτουν, διχάζονται αντί να ομονοούν ακόμη και για τα βασικά διακυβεύματα της ελληνικής κοινωνίας.

Το θέμα είναι αν θέλουμε μια τέτοια Ελλάδα και αν το πολιτικό σύστημα έχει την ωριμότητα να πάει σε μια αλλαγή νοοτροπίας.

Κατά τη γνώμη μου έχει έλθει η εποχή των μεγάλων ανατροπών, και για το λόγο αυτό η προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να στεφθεί από επιτυχία.

Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που επισκέφτηκα, άκουσα ανθρώπους να θέλουν να βγει μπροστά η γενιά μου. Να έλθει το καινούργιο που θα σκοτώσει το παλιό παθογενές πολιτικό σύστημα. Που θα συγκρουστεί με όλα τα κατεστημένα που βούλιαξαν τη χώρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, ιδεολογικά, αξιακά.

Και όλοι ζητούν ενότητα, όχι μόνο παραταξιακή αλλά και εθνική. Η ομοψυχία που χάθηκε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις κραυγές του λαϊκισμού, των ψεύτικων διλημμάτων, της ιδεολογικής κατάπτωσης αλλά και της βουβής οργής μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος, όλων των κομμάτων, είναι μεγάλες. Αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το χρέος που έχει η δημοκρατική παράταξη να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Τα κελεύσματα των καιρών απαιτούν από όλους την ενότητα, ταυτόχρονα με την ανανέωση, με την αλλαγή γενιάς.

Όμως, το στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ιδεών, ηθών και πρακτικών. Το πρόβλημα δεν είναι απλά τα πρόσωπα, δεν είναι η ηλικία των πολιτικών στελεχών. Κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Πρέπει να άρουμε όλες εκείνες τις παθογένειες που μετεξέλιξαν την οικονομική κρίση σε αξιακή και ηθική.

Δεν μπορεί η δική μου γενιά να ανέχεται τη σμίκρυνση της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, γεωπολιτικό και πληθυσμιακό. Σήμερα στη χώρα υπάρχει μια έρημος χαμένων ευκαιριών. Πρέπει να φτιάξουμε την κοινωνία των ευκαιριών. Η Ελλάδα εξελίχθηκε, έγινε δυνατή, μόνο όταν η δημοκρατική παράταξη ήταν μεγάλη. Δηλώνω παρών στους μελλοντικούς αγώνες επειδή θέλω να ξανακάνουμε τη χώρα και την παράταξη μεγάλες.

Μετά από χρόνια εσωστρέφειας, κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ενώσουμε τον προοδευτικό χώρο. Στόχος μου είναι να προωθήσω την ανανέωση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από αλλαγή γενιάς που θα φέρει μπροστά νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από βαρίδια. Θέλω να δώσω πολιτική έκφραση στους νέους, σ’ αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται καλά στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην εθνική ανάταση. Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια παράταξη που θα νοιάζεται για τη γενιά των γονιών μας και θα οραματίζεται για τη γενιά των παιδιών μας.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ξαναγκαλιάσουμε της ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Να αφουγκραστούμε τις αγωνίες της μεσαίας τάξης που βλέπει τους κόπους μιας ζωής να απαξιώνονται, στα χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης και στον κόσμο της υπαίθρου που βιώνει την εγκατάλειψή της.

Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Επιθυμώ να συνεισφέρω στη συγκρότηση ενός νέου, ανοιχτού κόμματος που θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό. Ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα προσφέρει στη χώρα μια προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, όχι ένα αρχηγικό κόμμα βολέματος των φίλων του εκάστοτε αρχηγού. Ένα κόμμα με ήθος και αρχές που θα θυμίσει στους πολίτες ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Ένα κόμμα για εκείνους που θέλουν να κάνουν κι όχι για εκείνους που θέλουν να γίνουν.

Η δημοκρατική παράταξη δεν πρέπει να είναι δεκανίκι κανενός. Στις επόμενες εκλογές οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο προτίμησης των πολιτών και όχι να πολιτευόμαστε ως απλό συμπλήρωμα κυβερνητικών σχημάτων.
Το στοίχημα για όλους όσους αγωνιούν για την μελλοντική προοπτική της παράταξης είναι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής. Ελπίδα μου είναι ότι η μαζικότητα της συμμετοχής, πέρα από πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη για την παράταξη, θα ισχυροποιήσει το εγχείρημα σε τέτοιο βαθμό που θα εξασφαλίζει και την μελλοντική ενότητα.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε όλοι νικητές.

Εγγυώμαι για την αλλαγή σελίδας, και δεσμεύομαι ότι δεν θα προδώσω ποτέ όσους με εμπιστεύονται.
Νίκος Ανδρουλάκης
Eυρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 18:01 13/11/2017

    Ο εν λόγω σχετικά νέος βιολογικά, εσχατόγηρος όμως πολιτικά, είπε «δεν έχω μέντορα». ! ? ! ? ! ? ! ? !

  2. Z 17:55 12/11/2017

    Θα μας πείτε ποια ακριβώς ήταν η επαγγελματική σας ενασχόληση πριν γίνετε βουλευτής; Που ακριβώς εργαστήκατε, αν ήταν σε δημόσιο φορέα με ποια διαδικασία επιλογής προσληφθήκατε και πόσα χρήματα βγάζατε κάθε χρόνο;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.