ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Με λογική να οικοδομήσουμε το μέλλον χωρίς να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις

Το εγχείρημα της συσπείρωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς σε έναν Νέο Φορέα είναι μια πραγματικά σύγχρονη και προοδευτική πρόταση. Μια προσπάθεια η οποία απαιτεί να ξεκινήσουμε από συγγενικές, συνορεύουσες, διαφορετικές αλλά σίγουρα Προοδευτικές και Δημοκρατικές ιδεολογικές αφετηρίες, να δουλέψουμε σε όσα μας ενώνουν που είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, για έναν κοινό προορισμό που δεν είναι άλλος από έναν νέο ισχυρό πολιτικό πόλο.

Ο Στόχος βέβαια δεν είναι αυτός. Ο Νέος Φορέας με ένα νέο, δικό μας, διαφορετικό σχέδιο, πρέπει να δώσει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο όπως αυτό εκφράζεται από την εφαρμογή ακραίων νεο-συντηρητικών πολιτικών μιας δήθεν αριστερής ή μιας δεξιάς διακυβέρνησης. Να γίνει το μέσο εφαρμογής πολιτικών και σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο στην ουσία του και όχι ως αριθμό. Να αποτελέσει την εξέλιξη πέρα από δόγματα και ιδεοληψίες και τον κομβικό πολιτικό πόλο για το Μέλλον της Χώρας πέρα από μικροπολιτικές αντιπαλότητες. Η Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να αναδειχθεί ως η επικρατέστερη των υπαρχόντων επιλογών και η παρουσία της να δημιουργήσει τις συνθήκες εξασφάλισης σταθερών και εποικοδομητικών κυβερνήσεων.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται γερά θεμέλια. Καμία υγιής ένωση δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε μια επιβολή διάλυσης. Δεν μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις στον Νέο Φορέα. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ωρίμανσης έργων και χρόνου. Είναι ουτοπία το όραμα της ένωσης χωρίς έμπρακτο σεβασμό στην οντότητα και το παρελθόν των μερών της. Είτε αυτό αφορά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, κοκ..) και προσωπικότητες (πρώην Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, κτλ..) με σημαντική μεταπολιτευτική ιστορία είτε νεοσύστατους πολιτικούς φορείς όπως η Ε.Δ.Ε.Μ. που πέρα από μια ονοματολογία ενσαρκώνει το όραμα νέων ανθρώπων, χωρίς παρελθόν στην ενεργό πολιτική σκηνή, να δηλώσουν παρόντες στις εξελίξεις και έτοιμοι να προσφέρουν με τις δικές τους ικανότητες και δεξιότητες στην μετάβαση της Χώρας στην κανονικότητα.
Σίγουρα η ένωση κάποια στιγμή πρέπει να επιφέρει και την ενοποίηση. Είναι όμως λάθος η αντίληψη ότι μια βεβιασμένη ενοποίηση μπορεί να επιφέρει μια ουσιαστική ένωση. Αλώστε στην παρούσα φάση η δύναμη της πολυσυλλεκτικότητας του Νέου Φορέα, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα προς την διεύρυνση. Αυτή είναι που θα αδυνατήσει εάν η ενοποίηση δεν οικοδομηθεί με ασφάλεια αλλά επιβληθεί από ανασφάλεια!

Για την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία εκλογής αρχηγού στον Νέο Φορέα αλλά και για την μετέπειτα συμμετοχή της σε αυτόν, δεν είναι καθόλου σέξι το ‘’πώς’’ αλλά το ‘’γιατί’’ της ενότητας του χώρου. Περισσότερο σημαντικό από το ‘’με ποιόν θα πάμε’’, είναι να περιγράψουμε το ‘’πού θέλουμε να πάμε’’. Να ασχοληθούμε με την ουσία που είναι η Χώρα και οι πολίτες της και όχι τα κόμματα και οι πολιτικοί συσχετισμοί. Διαφορετικά δεν είναι παρά φενάκη η προσμονή ενός νέου πολιτικού φορέα πρωταγωνιστή εφόσον εκπαιδεύεται εξ’ αρχής σε ρόλο κομπάρσου.

Πρέπει να θέσουμε και να παρουσιάσουμε τα συλλογικά πολιτικά μας προτάγματα αναφορικά με το πώς μπορούμε να ηγηθούμε μιας ανατροπής της παρούσας εθνικής μας αδιέξοδης πορείας. Να παύσει η αγωνία της ανάγνωση της πρόθεσης ψήφου του πολίτη και να διακριθούμε για την έκφραση και την επίλυση των αναγκών του. Να θέσουμε βασική μας προτεραιότητα την εκμετάλλευση της δημιουργικής του φαντασίας και να μπει ένα τέλος στην υφαρπαγή του υστερήματος του.

Ναι η πραγματικότητα είναι και δύσκολη και δεδομένη. Είναι όμως διαφορετικά και αναλογικά αντιληπτή με τις δεξιότητες και ικανότητες του καθενός από εμάς να την διαχειριστεί. Λύσεις υπάρχουν! Περνάνε όμως μέσα από την δυνατότητα χρήσης μίας σύγχρονης εργαλειοθήκης που δεν υπόκειται σε ιδεοληπτικούς περιορισμούς.

Αυτό όμως που πρέπει να αποτελέσει παρονομαστή τόσο του εγχειρήματος της συσπείρωσης του Προοδευτικού Χώρου όσο και του αυριανού του σχεδίου για την αλλαγή πορείας της Χώρας, είναι η Λογική! Αυτή είναι που απουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι που έχουμε εγκαταλείψει και πλέον πορευόμαστε σε έναν παραλογισμό λήψης εκβιαστικών αποφάσεων που εδράζεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καταστάσεις ‘’εκτάκτου ανάγκης’’ και στιγμών ‘’τελευταίας ευκαιρίας’’.
Με παρανομαστή την λογική πρέπει να προσέλθουν και όλοι οι Προοδευτικοί πολίτες, στις 12 Νοεμβρίου, στις κάλπες. Το διακύβευμα για την επικείμενη εκλογική διαδικασία είναι πρωτίστως η συμμετοχή. Η προτίμηση προς κάποιον από τους υποψήφιους έχει μικρότερη αξία! Αρκεί όμως να υπηρετεί τα υγιέστερα των κτιρίων!

Απόστολος Η. Πόντας
Υποψήφιος για την ηγεσία του Νέου Φορέα της κεντροαριστεράς
Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Μ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.