ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκλογές μέσω Σκοπίων;

Εντελώς απρόοπτα σε ότι αφορά τις βαλτωμένες σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε  ότι ίσως το 2018 να είναι έτος με θετική εξέλιξη στο πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων.  Όχι , όμως και ξαφνικά, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί οι δημόσιες δηλώσεις του μετριοπαθούς νέου πρωθυπουργού  της γειτονικής χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι έχουν γίνει «υπερβολές» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του, χαρακτηρίζοντας τες προκλητικές και άδικες σε βάρος της Ελλάδας, Προφανώς επέκρινε  στη  σκληρή εθνικιστική στάση των προκατόχων του υπό την επί μια δεκαετία ηγεσία του αδιάλλακτου Νίκολα Γκρούεφσκι.  Γεγονός που αναδεικνύει ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια έχει αλλάξει προς τη κατεύθυνση της επίλυσης της διένεξης  με την Ελλάδα.

Εξάλλου ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της  ΠΓΔΜ είχε θέσει προεκλογικά ως προτεραιότητά του για τα επόμενα χρόνια την ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική συμμαχία και την Ευρωπαϊκή ένωση. Και μοναδική διέξοδος για την επιτυχία των στόχων του είναι να άρει τις ελληνικές αντιρρήσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ενδεχομένως σε ένδειξη καλής θέλησης να ξηλώσει τα αγάλματα του Φίλιππου και του Αριστοτέλη, να απαλύνει τα αλυτρωτικά σημεία του συντάγματος και να μετονομάσει το  αεροδρόμιο από Μέγας Αλέξανδρος σε Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο τελευταίος, άλλωστε, ως ιστορικός ηγέτης της χώρας είχε ταχθεί υπέρ της σλαβικής ταυτότητας του λαού της αναφερόμενος δημόσια ότι αυτός  απαρτίζεται από Σλάβους που κατέβηκαν στον Αξιό τον 7 αιώνα μ. Χ., δηλαδή 1000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Παράλληλα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι στην Αθήνα υπάρχει μία κυβέρνηση με αριστερό προσανατολισμό η οποία δεν είναι εθνικιστική. Και εξέφρασε την ελπίδα του για μία λύση μαζί της μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Δεδομένου ότι συγκαλείται μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και μια της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο και Ιούλιο. Το ενδιαφέρον, όμως , στο θέμα προκύπτει από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα  στα πλαίσια της τετραμερής Βαλκανικής συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Τοποθετήθηκε στο Βελιγράδι, ζητώντας να σταματήσει  η αλυτρωτική ρητορική και να γίνει αποδεκτή από τους γείτονες μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Σαφώς το θέμα δεν περιορίζεται  σε ζητήματα ρητορικής αλλά σε υπόθεση ουσίας που έχει να κάνει με την μέχρι σήμερα έμπρακτη μεγαλοϊδεατική και εθνικιστική προπαγάνδα των γειτόνων. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μια διαλλακτική στάση η οποία όμως δεν αναιρεί τη σταθερή και  επικαιροποιημένη εθνική θέση  για λύση με βάσει μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη "Μακεδονία”.

Παρότι , όμως, μπορεί να  πληρωθούν τα παραπάνω κριτήρια για μια  αμοιβαία αποδεκτή ονομασία το θέμα δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Αφορά επίσης την παραμελημένη αλβανική μειονότητα της γείτονος η οποία αντιτίθεται στον όρο "Σλαβομακεδονία" επειδή τους αποκλείει από την εθνική ταυτότητα. Συνδέεται ακόμη με τη στάση της Βουλγαρίας, η οποία ναι μεν ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δεν αναγνωρίζει όμως παράγωγα του όρου "Μακεδονία", όπως την ύπαρξη "μακεδονικού έθνους" και γλώσσας.

Αναπόφευκτα , ακόμη κι αν η συγκαταβατική στις διεθνείς πιέσεις και διεκπεραιωτική σε αντίστοιχες εντολές σημερινή ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, όπως  Δημοκρατία της Βόρειας ή της Άνω Μακεδονίας, το ζήτημα δεν λύνεται εύκολα παρά τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.  Αντίθετα το νέο όνομα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχήςκαι πιθανή έξαρση των αποσχιστικών τάσεων του αλβανικού στοιχείου.

Επί πλέον η ηγεσία της γείτονος, παρ τη πρεμούρα της για έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα έχει δεσμευθεί πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί, δια δημοψηφίσματος, στην κρίση του λαού και ή θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να  φέρει, μετά από διαπραγματεύσεις, προς επικύρωση στη Βουλή μια συμφωνία με κίνδυνο να πάει αυτή στράφι στις κάλπες της γειτονικής χώρας.

Από την άλλη , όμως, έχει και αυτή τη δική της πρεμούρα να αποδείξει τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό πως έχει την ικανότητα να επιλύει προβλήματα μείζονος εθνικής σημασίας που οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν καν να τα διαχειριστούν και τα άφησαν να τελματώσουν. Μόνο που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πριν προχωρήσει να ζητήσει  και τη γνώμη του κυβερνητικού τους εταίρου.  Δεδομένου ότι ότι ο επικεφαλής των  ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας  έχει διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα έχει στην ονομασία το συνθετικό «Μακεδονία» και τα παράγωγα του.

Ανεξάρτητα , λοιπόν, από το αν οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες δεν προτίθεται καταψηφίσουν μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα σταθερά εθνικά συμφέροντα, αναμένονται περιπλοκές. Και μόνο η ρητή υπόδειξη του υπουργού  Άμυνας προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος για το θέμα , σε κάθε περίπτωση οδηγεί σε κυβερνητική και πολιτική κρίση. Τέτοιας έκτασης που δεν αποκλείεται η χώρα να βαδίσει, μέσω Σκοπίων, σε πρόωρες εθνικές κάλπες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.