ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος διηγείται πως ένας σανδαλοποιός έκρινε τα σανδάλια σ' έναν πίνακα του Απελλή, διάσημου Έλληνα ζωγράφου της αρχαιότητας, και όταν ετοιμαζόταν να συνεχίσει και για τον υπόλοιπο πίνακα, ο Απελλής τον έδιωξε με τη φράση: «υποδηματοποιέ, όχι πέραν του υποδήματος». Στις μέρες μας το απόφθεγμα έχει μεταφερθεί με το λατινικό ne sutor ultra crepidam (ο παπουτσής να μην κρίνει παραπάνω από το σανδάλι) και λέγεται για όσους ομιλούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν, που δεν είναι της ειδικότητάς τους.

Θυμήθηκα τη φράση σκεπτόμενος τα όσα, απίθανα, για μια ακόμη φορά, θα ακούσουμε από διάφορους ...σανδαλοποιούς της πολιτικής και της ενημέρωσης, με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας και την απόφασή του για την τρίτη αξιολόγηση. Άλλοι θα λένε άσπρο κι άλλοι μαύρο, άλλοι θα ντύνονται νύφες κι άλλοι νεκροθάφτες. Οι μεν θα καταγγέλλουν τη Μέρκελ και οι δε τη Λαγκάρντ. Οι μισοί θα βαφτίζουν τον Τσίπρα «νικητή» και οι άλλοι μισοί θα ονοματίζουν ως «ερχόμενο» τον Μητσοτάκη.

Από τη μία πλευρά θα 'ναι ο Άδωνις, ο Ψαριανός και ο Κωνσταντινόπουλος, και από την άλλη η Αυλωνίτου, ο Πολλάκης και ο Κατσίκης. Και στη μέση ο Κασιδιάρης να απειλεί να μας καθαρίσει όλους. Και το χορό θα σέρνουν ο Τράγκας, ο Πορτοσάλτε, ο Παπαδάκης, ο Αυτιάς και οι άλλες ...δημοκρατικές δυνάμεις της οικονομικής ενημέρωσης. Της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου, της πρωινής ζώνης και των δελτίων ειδήσεων. Ειδήμονες όλοι τους -και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι- στις καμπύλες του χρέους και τις συναρτήσεις των ελλειμμάτων, σπεσιαλίστες στην επαναγορά ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, γκουρού των αγορών, των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων.

Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι στην πλέον κρίσιμη στιγμή για την υπόστασή της και το μέλλον της, συγκεντρώθηκαν, κατά ένα περίεργο και ακατανόητο τρόπο, τόσοι πολλοί ημιμαθείς, φανφαρόνοι και τσαρλατάνοι, οι οποίοι ανέλαβαν, σχεδόν αποκλειστικά, την ενημέρωση, τη διαφώτιση, τη διαπαιδαγώγηση και την καθοδήγηση των πολιτών. Θαρρείς και ο Θεός των Ελλήνων μας εγκατέλειψε και ταυτόχρονα μας κάνει και πλάκα. Τη στιγμή που χρειαζόμασταν περίσκεψη, σοβαρότητα, επάρκεια και δημιουργικότητα εμφανίστηκε, να δίνει παραστάσεις στο δημόσιο βίο, το τσίρκο Μεντράνο. Και το ακόμη χειρότερο, δεν υπάρχει ένας Απελλής να τους αποπέμψει λέγοντάς τους: Κλόουν, όχι πέραν του τσίρκου.

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup, αν δεν αλλάξει το καθεστώς και πρωτίστως το προσωπικό της πολιτικής εκπροσώπησης και ενημέρωσης, η χώρα θα βυθίζεται. Κλείσουμε δεν κλείσουμε την αξιολόγηση, πάρουμε δεν πάρουμε τη δόση, μισή ή ολόκληρη, με ρήτρες αναιρεσιμότητας ή όχι, με διαγραφή τμήματος ή όλου του χρέους, με μερική ή συνολική λύση, με το ΔΝΤ στην τρόικα ή και χωρίς αυτό, το καράβι που λέγεται «Ελλάς» δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι να σταματήσουν να γαβγίζουν τα σκυλιά.

Όσο επιτρέπεται στους σανδαλοποιούς της πολιτικής και της ενημέρωσης να ...ζωγραφίζουν το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) πρόβλημα με τους χρωστήρες της ευήθειας, της ασχετοσύνης και ιδιοτέλειάς τους, η μελαγχολία και η απαισιοδοξία θα μαυρίζουν την ψυχή μας, και θα μουτζουρώνουν τον ευρωπαϊκό χάρτη στο νοτιοανατολικό του άκρο. Με κίνδυνο να 'ρθει κάποια στιγμή, κάποιος, να το σβήσει με μπλάνκο...

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. — ΜΗΠΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ
  ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  ΜΥΑΛΑ ΟΠΩΣ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ???

 2. — ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
  ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΕΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
  ΤΩΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ
  ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΞΕΛΕΓΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
  — ΣΥΝΕΠΩΣ, ΜΗΠΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ
  ΤΙΜΟΝΙΕΡΗΣ ΜΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ?
  — ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΝΩ ???

 3. Bagio 22:06 02/12/2017

  Νωρίς το θυμήθηκες….

 4. harko 21:21 02/12/2017

  Κάνε, πρώτα, Νικόλα τη δική σου εκκαθάριση από τους «σανδαλοποιούς» του Παππά και του Κουρή που έχεις μαζέψει.

 5. Τον αλέξη φυλακή. Με ή χωρίς σανδάλια

 6. Καλή η αυτοκριτική για το σινάφι σας, αλλά too little, too late…

 7. Θ.Τ. 11:59 02/12/2017

  Και όμως δεν μπορεί να μένει ανοιχτό το «ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ» Κε Φελνίκο. Υπήρξε ένας «Απελλής». Το αντιπελατεικό κομμάτι της κυβέρησης του ΓΑΠ. Και πέσανε/με ΟΛΟΙ να τους φάνε/με..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.