ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η τουρκική οικονομία σε στενωπό.

Το 2013 ξέσπασε ένα σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς με συμμετέχοντες τέσσερεις υπουργούς της τότε κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ). Συμμέτοχοι σε αυτό φέρονταν να ήταν συγγενείς του τότε Πρωθυπουργού Ερντογάν. Ξεκίνησαν τότε διώξεις κατά ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μια και στη Βουλή την πλειοψηφία είχε το ΚΔΑ.
Εν τω μεταξύ βρίσκονταν σε ισχύ οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ επί του Ιράν. Η Τουρκία, απ’ ότι φαίνεται, καταστρατήγησε τις κυρώσεις αυτές χρησιμοποιώντας τον Ιρανό-τουρκικής καταγωγής έμπορο χρυσού Ρεζζά Ζαράμπ. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη πριν μήνες στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και λίγο αργότερα συνελήφθη στη Ν. Υόρκη ο Τούρκος Χακάν Αττίλα ανώτατο στέλεχος της Χάλκμπανκ, κρατικής τράπεζας η οποία φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της παραβίασης των κυρώσεων προς το Ιράν. Από ότι λέγεται η τράπεζα αυτή αγόραζε χρυσό ο οποίος περνούσε λαθραία στο Ντουμπάι και μετά επωλείτο για μετρητά.
Ο Ζαράμπ από κατηγορούμενος έγινε μάρτυρας για την κατηγορούσα αρχή και φέρεται να αποκάλυψε τις δωροδοκίες προς Τούρκους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων φέρονται να εμπλέκονται μέλη της οικογένειας Ερντογάν. Ταυτόχρονα το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προσκομίσει έγγραφα τα οποία λέγεται πως δείχνουν καταθέσεις από το 2011 και 2012 σε εξωχώριους λογαριασμούς πάλι της οικογενείας Ερντογάν. Καμιά από αυτές τις κατηγορίες δεν έχει φτάσει σε οριστικό αποτέλεσμα. Για τον ίδιο τον Ερντογάν και για τους οπαδούς του όλες αυτές οι κατηγορίες είναι προπαγάνδα εναντίον του από τις ΗΠΑ γιατί ο Ερντογάν κάνει μια «υπερήφανη» εξωτερική πολιτική υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι αυτών της Δύσεως. Όμως η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε μια νέα στενωπό η οποία σαφώς επιβαρύνεται από όλα τα παραπάνω.
Στο τέλος του Οκτωβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός έφθασε στο 11,9% περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας (5,0%), και αποτελεί τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία 9 χρόνια.
Το «ζεστό χρήμα» (επενδύσεις χαρτοφυλακίου) άρχισαν να εγκαταλείπουν την χώρα. Τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν ότι τις τελευταίες 50 -60 ημέρες παρατηρείται εκροή πόρων από την χώρα που αγγίζει περίπου το 1 δις δολάρια την εβδομάδα . Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εβδομαδιαία στατιστική της ΚΤ (10 Νοεμβρίου) οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις : μετοχών ύψους 513,6 δις δολαρίων, κρατικών ομολόγων ύψους 532,6 δις δολαρίων, και εταιρικών ομολόγων ύψους 32,4 δις δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή πόρων σε μια εβδομάδα από τον Αύγουστο του 2011.
Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε δραστικά. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανταλλάσσονταν 3,94 για ένα δολάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών θεωρούν ότι τους επόμενους έξι μήνες θα φθάσει στο επίπεδο των 4,13 έναντι 1 δολαρίου. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2017 η υποτίμηση έναντι του δολαρίου ανήλθε στο 15,0%. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού κράτους έφθασε στο 13,2%.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αδυνατεί να παρέμβει δραστικά με όσα μέσα διαθέτει διότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος ανθίσταται σθεναρά στην οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα επιδιώκει τη μείωσή τους προκειμένου να συνεχιστεί η πλασματική μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Η μεγάλη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται στην τουρκική οικονομία και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους πολίτες να μετατρέπουν μέρος των καταθέσεών τους σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Έτσι οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν από 173,2 δις δολάρια το τέλος του 2016 σε190,4 δις δολάρια στις 10 Νοεμβρίου 2017 (Κεντρική Τράπεζα). Το έλλειμμα της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Τουρκίας (στοιχεία ενεργητικού έναντι υποχρεώσεων της χώρας προς το εξωτερικό) έφθασε στα 440,5 δις δολάρια αυξημένο κατά 77,0 δις δολάρια από το τέλος του 2016.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει υψηλές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα γεγονός που τον καθιστά πολύ ευάλωτο στις διακυμάνσεις της τιμής του συναλλάγματος, και των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ τα στοιχεία του ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα έφθασαν τον Αύγουστο 2017 στα 113,5 δις δολάρια ενώ το χρέος του σε ξένο νόμισμα τα 325,6 δις δολάρια.

Οι επιπτώσεις από μια πιθανή καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν μπορεί να είναι βαρύτατες για την τουρκική οικονομία η οποία βλέπει την αξία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι κυρώσεις σε τουρκικές τράπεζες μπορούν να οξύνουν περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της γειτονικής χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.