ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Άσυλο υποκριτών

Όταν μια κυβέρνηση υλοποιεί με το πιο ανάλγητο τρόπο νεοφιλελεύθερη πολιτική ενώ ταυτόχρονα υποδύεται την αριστερή και προοδευτική, υπάρχει τουλάχιστον αντινομία. Εν προκειμένω η εγχώρια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπερβεί την κυνική αντιφατικότητα της και κολυμπάει πανικόβλητη σε πελάγη ιλαροτραγωδίας.

Από τη μια ρητορεύει υπέρ των δημοκρατικών αξιών, διακηρύσσει τη σθεναρή προσήλωση της στην εθνική ανεξαρτησία, κυριαρχία και αξιοπρέπεια, ενώ από την άλλη εμπράκτως περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αφορμή για την απαξία των τελευταίων το πρόσφατο  κυβερνητικό αίτημα ακύρωσης του ασύλου που χορήγησε  η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου σε  έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Το κακό  είναι ότι έσπευσε να υποβάλλει επισήμως το συγκεκριμένο αίτημα  μια μόλις ώρα μετά τις  πρωτοφανείς απειλές της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας. Χειρότερο, όμως, από τη πρεμούρα της είναι ότι σκόρπισε στους Έλληνες πολίτες μεγαλύτερο φόβο, σύγχυση και αδυναμία από όσες  η ίδια εμφορείται.

Κατ αρχήν διότι πέταξε αυθαίρετα στα σκουπίδια τα στοιχεία, τα επιχειρήματα και την τεκμηρίωση της απόφασης της ανεξάρτητης  επιτροπής - που απαρτίζεται από δύο εν ενεργεία διοικητικούς δικαστές και έναν δικαστικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες-  υπονομεύοντας το κύρος της και κουρελιάζοντας το σκεπτικό της που θεμελιωνόταν σε διεθνείς συμβάσεις.

Κυρίως, όμως, προσέβαλλε  την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, σφραγίζοντας με την άστοχη ενέργεια της την εντύπωση ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το κάθε έξαλλο βρυχηθμό  των αυθαδών  παραγόντων της γειτονικής χώρας.  Αγνοώντας ίσως ότι η υποχωρητικότητα της τους αποθρασύνει. Ειδικότερα, όταν εξωραΐζει την οργίλη επιθετικότητα της Τουρκία με προσχηματικές  γενικεύσεις του στυλ “Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι”.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση  κρύβεται πίσω από την περυσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που έχει απαγορεύσει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους γιατί δεν θα έχουν εκεί δίκαιη δίκη, ανεξάρτητα από την εδώ έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

Ωστόσο η απόφασή του δεν τους εξασφαλίζει από τυχούσες απόπειρες ή ενδεχόμενες προβοκάτσιες εις βάρος τους. Κι αυτό, γιατί δίχως παροχή ασύλου εγκλωβίζονται εδώ με προσωρινά μεταναστευτικά χαρτιά, δεν απολαμβάνουν τις προνοιακές  παροχές προς τους πρόσφυγες και δεν αναγνωρίζεται διεθνής προστασία στο πρόσωπό τους.

Σε αυτή τη πολύ ευαίσθητη υπόθεση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ανταποκριθεί  με αξιοπρέπεια και με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφυρίζει αδιάφορα Ξοδεύεται σπάταλα, χοντροκομμένα και υποκριτικά κάνοντας λόγο για πολίτικο-νομικο-διπλωματικό ελιγμό.

Προφανώς με το συνήθη τρόπο που ελίσσεται, από τη κωλοτούμπα έως την ισοπέδωση, αυτή η κυβέρνηση αρνούμενη να προσφέρει άσυλο στους οκτώ ικέτες, ενδέχεται να τους εξαναγκάζει  να πάνε σε άλλη, εκτός Ε. Ε., χώρα. Από όπου, χωρίς ευρωπαϊκό πλαίσιο και ανεξάρτητη δικαιοσύνη να τους προστατεύει, διακινδυνεύουν να καταλήξουν στα μπουντρούμια του Ερντογάν

Αλλά και εδώ να μείνουν, μέχρι να τελεσιδικήσει οριστικά  η υπόθεση οι  συγκεκριμένοι Τούρκοι  αξιωματικοί θα αφεθούν στην τύχη τους, απροστάτευτοι από τους νόμους του ασύλου. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εξετάζει ήδη, θετικά ή αρνητικά , 6 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου  από Τούρκους πολίτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.