ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά στην μαραθώνια συνεδρίαση 

Γερμανικός Tύπος: Κίνδυνος χρόνιας αντιπαράθεσης για την υπόθεση της Novartis

Το σκάνδαλο της Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου που βλέπει τον κίνδυνο χρόνια αντιπαράθεσης για την υπόθεση αυτή.

«Ένα σκάνδαλο, πολλοί κατηγορούμενοι» είναι ο τίτλος του άρθρου με το οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung.

To άρθρο αναφέρεται στη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την υπόθεση Novartis, διαπιστώνοντας πως «η νομική επεξεργασία της υπόθεσης θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες εάν όχι χρόνια.

Και πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υπόθεση. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οι σπάταλες κυβερνήσεις ευθύνονται για την κρίση και την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Ο Τσίπρας το 2015 εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της διαφάνειας, ωστόσο σύμφωνα με την άποψη πολλών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε περιορισμένο βαθμό κατάφερε να υπηρετήσει τη διαφάνεια».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας πήρε καλούς βαθμούς από τους διεθνείς πιστωτές για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Η χώρα προετοιμάζεται ώστε τον Αύγουστο να αποχαιρετήσει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας – μια ημερομηνία γεμάτη συμβολισμούς, την οποία ο πρωθυπουργός θα ήθελε πολύ ευχαρίστως να παρουσιάσει ως προσωπική του επιτυχία.

Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος επικρίνει τον Τσίπρα για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί. Εκτός αυτού και στη διαμάχη για την ονομασία της FYROM δεν τα πήγε καλά στις δημοσκοπήσεις. Το σκάνδαλο Novartis είναι για αυτόν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ως κάποιος που ξεκαθαρίζει τα πράγματα».

 

Νομική αντιπαράθεση χρόνων

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το δημοσίευμα του Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, το οποίο σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαλευκάνει την υπόθεση Novartis. Σε αυτό συμβάλλει και το κοινοβούλιο, ωστόσο επαπειλείται μια μακροχρόνια νομική αντιπαράθεση».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι «οι πολιτικοί που κατηγορούνται κάνουν λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση. Επιρρίπτουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας προσωπικά χρησιμοποιούν τις καταθέσεις 'κουκουλοφόρων καταθετών' με στόχο 'να ρίξουν λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους' δήλωσε ο συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως 'πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους'».

 

Με το βλέμμα στις εκλογές

Τέλος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σημειώνει: «Οι κατηγορούμενοι αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν αποδείξεις εκτός από τις καταθέσεις τριών ατόμων, τα ονόματα των οποίων κρατούνται μυστικά από τους ανακριτές, οι οποίοι έχουν πολιτικά κίνητρα.

Για τον λόγο αυτό και η αντιπολίτευση είχε συμφέρον για μια εξέταση της υπόθεσης από το κοινοβούλιο ώστε η επιτροπή κατά της διαφθοράς, που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης από τη Βουλή θα διαφανεί ότι οι υποψίες στηρίζονται πάνω σε στοιχεία μιας δικαιοσύνης που έγινε αντικείμενο χειραγώγησης».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στραμμένο το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, στην αντιπολίτευση που προηγείται και στις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο το 2019. Κυρίως όσοι προχώρησαν στην εξυγίανση της χώρας δηλώνουν πως η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 60% και για το λόγο αυτό είναι παράλογο ‘το λάδωμα' με στόχο την αύξηση του τζίρου».

Πηγή: DW

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.