ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός Τύπος

Handelsblatt: Μίζες της Novartis σε Έλληνες πολιτικούς;

O γερμανικός Τύπος σχολιάζει το νέο σκάνδαλο μιζών που εμπλέκει τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές και δωροδοκία κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. «Έλληνες πρώην πρωθυπουργοί φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο μιζών», γράφει σε εκτενές της ρεπορτάζ-ανταπόκριση από την Αθήνα και τη Ζυρίχη η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά. Το σκάνδαλο που αφορά αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από τη Novartis είναι ο άσσος στο μανίκι της (κυβέρνησης)».

Η Handelsblatt διερωτάται: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο μιζών όλων των εποχών; Ή μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα πολιτικών αντιπάλων; Πάνω από έναν χρόνο ερευνούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις φερόμενες πρακτικές δωροδοκίας του ελβετικού φαρμακευτικού ομίλου Novartis. Τώρα η υπόθεση καθίσταται πολιτικό ζήτημα. Τουλάχιστον οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Οi θιγόμενοι διαψεύδουν τις κατηγορίες μετ' επιτάσεως», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει για άρση της ασυλίας των πολιτικών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Αυτοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να προσαχθούν ως κατηγορούμενοι σε ειδικό δικαστήριο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ξανά στο στόχαστρο ο Γιάννης Στουρνάρας
Η εφημερίδα παραθέτει τις βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Novartis και το υπέρογκο κόστος που είχαν για το ελληνικό δημόσιο οι παράνομες σύμφωνα με τη δικογραφία πρακτικές της εταιρείας. Ο ελβετικός όμιλος τοποθετείται μέσω της Handelsblatt, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι συνεργάζεται με τις εγχώριες και αλλοδαπές αρχές και επισημαίνοντας ότι «ούτε η Novartis ούτε κάποιος από τους σημερινούς υπαλλήλους της έχει κατηγορηθεί σε σχέση με την υπόθεση».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πλειοψηφία των κατηγορούμενων για την υπόθεση πολιτικών ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας πολιτικής εκστρατείας συκοφάντησης. Η Handelsblatt αναφέρει ότι στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αυτό προσδίδει στην υπόθεση πρόσθετη πολιτική βαρύτητα, δεδομένου ότι ο Γ. Στουρνάρας (…) είναι σήμερα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξαιτίας της κριτικής του για τον αργό ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ο Στουρνάρας αποτελεί διαρκή στόχο προσωπικών επιθέσεων από κυβερνητικούς κύκλους», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του 2017, με τις εισαγγελικές αρχές να πραγματοποιούν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο φαρμακευτικός όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι ανεβάζει τις πωλήσεις των φαρμάκων του με αθέμιτα μέσα». Η εταιρεία κατέβαλε 390 εκατομ. δολάρια για υπόθεση αθέμιτης προώθησης σκευασμάτων της από φαρμακεία στις ΗΠΑ μεταξύ 2007 και 2012.

Πηγή: Deutche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.