ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες των καρκινοπαθών

Στην έκδοση νέας ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Οργανισμός σχετικά με το μείζον θέμα της αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική - ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από προηγούμενη απόφαση που αντί να διευκολύνει εμπόδιζε την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν την ειδική ακτινοθεραπεία!

Συγκεκριμένα, με νεότερη εγκύκλιό της η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αλλάξει το σκληρό κι ανάλγητο πρόσωπο που επέδειξε, διευκρινίζοντας πως η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.

Το χρονικό της απόφασης

Με εγκύκλιο που αναρτήθηκε χθες στο site του ΕΟΠΥΥ από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, καλούνταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική/Ακτινοθεραπεία (X-knife ή γ-knife, cyber knife) πριν από την έκδοση της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει μέχρι κεραίας με τη σύσταση του Οργανισμού. Ωστόσο, αυτό στην ελληνική πραγματικότητα (αποδεικνύεται πως) θα ήταν στρεβλό, διότι δεν θα είχαν συνυπολογιστεί δύο βασικές παράμετροι στην όλη διαδικασία.

Η πρώτη παράμετρος είναι πως στη συγκεκριμένη θεραπεία υποβάλλονται εξειδικευμένα περιστατικά καρκινοπαθών τα οποία επιπλέον χαρακτηρίζονται και επείγοντα, η δεύτερη είναι πως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, το ΚΕΣΥ, που δίνει την έγκριση για τη θεραπεία συνεδριάζει κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς καθώς συνεδριάζει κάθε ενάμισι με δύο μήνες - ακόμη και για τα επείγοντα.

Ετσι, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για όσους καρκινοπαθείς χρειάζονται τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι μονόδρομος: λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους και του επείγοντος της θεραπείας, υποβάλλονται σε αυτή πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια προσκομίζουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν.

Σημειωτέον πως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία κοστίζει γύρω στα 6.500 ευρώ.

Ο αριθμός των περιστατικών

Στην αρχική απόφασή της η Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ επικαλείται ότι «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 και το τρέχον έτος έχουν υποβληθεί στη θεραπεία μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, γεννώντας απορία για την αιτιολογία της αρμόδιας Διεύθυνσης ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών και να υποδηλώνεται σχετική μεγάλη δαπάνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.