ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Πρόστιμο 500-1.000 ευρώ για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Διευκρινίσεις στις εφορίες σχετικά με τα πρόστιμα που πρέπει αυτές να επιβάλλουν σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων ή ανακριβών φορολογικών στοιχείων, και ειδικά για φορολογουμένους και πράξεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (πχ γιατρούς, ασφαλιστικούς πράκτορες, φροντιστήρια, πρακτορεία ταξιδίων κλπ) δίνει με νέα εγκύκλιο η ΑΑΔΕ.

Ο «τιμοκατάλογος» των προστίμων έχει αυστηροποιηθεί (500 ή 1.000 ευρώ) για παραβάσεις που βεβαιώνονται από 7.6.2017 και μετά.

Με την ίδια εγκύκλιο δίνονται οδηγίες και για άλλες παραβάσεις όπως μη έκδοση δελτίου αποστολής, εικονικά τιμολόγια, ταμειακές μηχανές «μαϊμού» κλπ. Επιπλέον ορίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικής κατάστασης τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά δήλωση, ασχέτως πόσων τιμολογίων αυτή περιλαμβάνει.
Ειδικότερα η εγκύκλιος 1026/2018 για τα φοροπρόστιμα προβλέπει τα εξής:

Α.Χρόνος έναρξης εφαρμογής

Οι υπόψη διατάξεις εφαρμόζονται στις κατωτέρω περιπτώσεις παραβάσεων που διαπράττονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, ήτοι από 7.6.2017 και εφεξής.

Β. Μη έκδοση, ανακριβής έκδοση ή λήψη ανακριβών φορολογικών στοιχείων, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

Για παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, την ανακριβή έκδοση στοιχείων ή τη λήψη ανακριβών στοιχείων, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., οι οποίες διαπράττονται από 7.6.2017 και μετά επιβάλλεται το πρόστιμο 500 ή 1000 ευρώ ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.