ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τα μεγάλα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα

Στο μυαλό του Τσίπρα δεν μπορεί να "διεισδύσει" κανείς.

Ούτε κάν η Περιστέρα.

Συνεπώς ότι γράφεται και λέγεται για τις πολιτικές εξελίξεις, μέσα στο 2018 ή στο 2019, αποτελεί ερμηνεία πράξεων, λόγων και γεγονότων.

Αυτά ως εισήγηση, με δεδομένο πως οι απόψεις που θα αναλύσω στηρίζονται σε δύο, κυρίως, παράγοντες:

1-Στην ψυχαναλυτική προσέγγιση της ιδεολογίας της νέας (λεγόμενης) αριστεράς, που βρίσκει απήχηση σε κοινωνικές ομάδες, χωρίς, όμως, να τις αφομοιώνει. Απλά το τανγκό της εξουσίας θέλει-φυσικό είναι-δύο. Εκείνο που επιδιώκει η ελληνική έκδοση της αριστεράς είναι να συνεχίζεται το τάνγκο αενάως, ώσπου να κουραστεί η ντάμα (οι κοινωνικές ομάδες που πίστεψαν στην αλλαγή του Σύριζα). Και όπου φτάσει.

2-Στην ανάλυση σειράς γεγονότων,όχι τόσο ευδιάκριτων στον μέσο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από τα μνημόνια, έλληνα πολίτη.

Ξεπερνάμε το σκοπιανό που εκτιμώ πως αποτελεί ένα έντεχνο πολιτικό παιχνίδι με στόχο, περισσότερο την δημιουργία διασπαστικών τάσεων στην αντιπολίτευση, παρά ουσιαστική επιθυμία για επίλυση των εθνικών θεμάτων με υγιή και δημοκρατικό τρόπο.

Αλλωστε αν ο Τσίπρας και ο Σύριζα επιθυμούσαν διακαώς να λύσουν-μια και καλή- το πρόβλημα, θα καλούσαν από την αρχή την αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) στην διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής και των στόχων της, χωρίς υστεροβουλίες και "κλειστή και μυστική" διπλωματία. Αλλά δεν το έκανε.

Ας πάμε, τώρα στις πολιτικές εξελίξεις.

Βάσιμα πιστεύω πως ο Τσίπρας θα φτάσει στον Αύγουστο του 2018, επιχειρώντας με συνεχή πλύση εγκεφάλου να πείσει τον ελληνικό λαό πως η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι "καθαρή" και "αναίμακτη". Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των ευρωπαίων δανειστών πως θα συνεχιστεί η εποπτεία και η επιτήρηση για την διασφάλιση των πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022. Οι αιωρούμενες επιθυμίες του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου για μείωση του 3,5% σε 2% φαίνεται πως αποτελούν όνειρο θερινή νύχτας.

Βέβαια θα πάρει ο Τσίπρας διαβεβαιώσεις για μείωση του χρέους, αλλά με προϋπόθεση τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας.

Από την άλλη η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις του ΔΝΤ και του Ντράγκι (και του Στουρνάρα) για προληπτική γραμμή στήριξης, σε περίπτωση που οι αγορές δεν αντιδράσουν θετικά στη μείωση των επιτοκίων.

Αντ'αυτού Τσίπρας και Τσακαλώτος έχουν επιλέξει το "μαξιλάρι ασφαλείας", που θα δημιουργηθει από τα 9 δις ευρώ που μπορεί η χώρα να δεσμεύσει από τα υπόλοιπα του δανείου του ESM και από τα 6 περίπου δις ευρώ που θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει από τις αγορές. Με τα 15 δις ευρώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως η χώρα θα αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2019 και το 2020.

Για το μετά ξέρει πως θα έλθει άλλη κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της την "καυτή πατάτα" της οικονομίας.

Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο του Τσίπρα αν όλα εξελιχθούν όπως τα θέλει.

-Το θετικό είναι πως θα έχει στα χέρια της το "μαξιλάρι" των 15 δις ευρώ και το εμπόδιο στα σχέδια της θα είναι η εποπτεία δανειστών και ΔΝΤ (που θα παραμείνει ως σύμβουλος χωρίς να βάλει χρήματα).

-Επειδή, όμως, το 2019 θα είναι εφιαλτικό για τους έλληνες, καθώς θα πρέπει (νόμος Κατρούγκαλου) να μειωθούν ΟΛΕΣ οι κύριες συντάξεις κατά μέσο όρο 18% (και έως 40% σε κάποιες περιπτώσεις υψηλοσυνταξιούχων), αλλά και να μειωθεί το αφορολόγητο (νόμος Τσακαλώτου) στις 5.600 ευρώ (που σημαίνει πως θα φορολογείται ακόμα και το μηνιαίο εισόδημα ή σύνταξη των 480 ευρώ) ο Τσίπρας έχει στο βάθος του μυαλού του να αμβλύνει τιςκαταστροφικές για τον ίδιο και τον Σύριζα επιπτώσεις, χρησιμοποιώντας μέρος των 15 δις ευρώ για παροχές τύπου βοηθημάτων και ενισχύσεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

-Αν το καταφέρει, σε συνδυασμό με κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα για τους μικρομεσαίους μέσω μη συστημικών τραπεζών (εδώ έρχεται η αγωνία του Δραγασάκη να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που θα ξεπερνά τις δυσκολίες των συστημικών τραπεζών οι οποίες ανήκουν, πλέον, σε ξένα funds) και παράλληλα να υλοποιήσει την ιδέα να αγορασθούν κόκκινα δάνεια ομάδων, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί απο το κράτος με χρήματα από το "μαξιλάρι", τότε θα είναι έτοιμος να πάει τη χώρα σε εκλογές το Μάϊο του 2019. Ακόμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού μελετά η κυβέρνηση, ενώ δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Τσακαλώτου πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρξει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 3,5 δις ευρώ.

-Ολα αυτά γεμίζουν ευδαιμονία και θετική προσμονή την κυβέρνηση των Συριζανέλ, αν και το άλυτο πρόβλημα είναι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με "το πάτημα ενός πλήκτρου". Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση από τονΤσίπρα.

-Τι λένε, όμως οι δανειστές και το ΔΝΤ, που θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγης. Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αντιδράσουν οι αγορές που είναι πολύ πιο σκληρές από τους δανειστές και δεν έχουν καμία κοινωνική ευαισθησία και να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, οι χώρες της Ε.Ε δεν θα παράσχουν καμία ελάφρυνση του χρέους με την αιτιολογία πως δεν υλοποιείται, αυστηρά το πρόγραμμα, έστω και αν η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια. Οι συχνές αναφορές των δανειστών σε αυτό το ενδεχόμενο (Βίζερ, Κοστέλο κλπ) επιβεβαιώνουν πως η εποπτεία θα είναι συνεχής για την μεταμνημονιακή πειθαρχία.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω το εξής:

1-Τους έλληνες ψηφοφόρους, που παρέσυρε δύο φορές ο Σύριζα με τις απατηλές υποσχέσεις και μεγαλοστομίες,ίσως μπορέσει (μερίδα τους πάντως) να εξαπατήσει για τρίτη φορά, χρησιμοποιώντας τα 15 δις ευρώ και ότι παραπάνω μαζέψει με την υπερφορολόγηση,που φαίνεται πως γίνεται μπούμερανγκ, αφού έχει εξαντληθεί ολοκληρωτικά η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

2-Του δανειστές και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να τους εξαπατήσει και να ρίξει το πρόγραμμα στα βράχια η κυβέρνηση για μικροκομματικούς σχεδιασμούς.

Εκτός και αν ο Τσίπρας έχει πάρει κρυφές υποσχέσεις και έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τα έθνικά θέματα. Οπότε το ζήτημα παίρνει άλλες επικίνδυνες διαστάσεις.

Για όλους τους λόγους αυτούς και για να μη φθάσει η χώρα σε αδιέξοδα μη αντιμετωπίσιμα, αυξάνονται οι φωνές στον Σύριζα για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 και ότι είναι να γίνει, ΑΣ ΓΙΝΕΙ...!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.