ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών

Δέκα υεμενίτες στρατιωτικοί που εκπαιδεύθηκαν και υποστηρίζονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στη νοτιοδυτική Υεμένη, ανέφεραν στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Πέντε από τους δράστες της επίθεσης επίσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου εναντίον θέσης του στρατού στη συνοικία Χατζρ, στην πόλη Μουκάλα, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πηγή στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιμπν Σινά στη Μουκάλα επιβεβαίωσε τον απολογισμό των δέκα νεκρών στρατιωτικών.

Η πόλη αυτή βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) από το 2015 μέχρι το 2016, πριν ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι εναντίον των προσκείμενων στο Ιράν σιιτών ανταρτών Χούθι, εκπαιδεύουν τις υεμενίτικες ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν ιδίως τους τζιχαντιστές.

Η ΑΚΑΧ ενίσχυσε τα ερείσματα και την επιρροή της στην Υεμένη, ειδικά στο νότιο τμήμα της, εκμεταλλευόμενη το χάος που προκάλεσε η σύρραξη στη χώρα αυτή, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί τρία και πλέον χρόνια.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την ΑΚΑΧ τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του τζιχαντιστικού δικτύου κι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των μελών της στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, μετά την επέμβαση της αραβικής συμμαχίας, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 10.000 άνθρωποι, ενώ έχει προκληθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.