ΚΟΣΜΟΣ

Στα «μαχαίρια» Βρετανία-Ρωσία

Λαβρόφ: Το Λονδίνο είναι σε απελπισία λόγω Brexit για αυτό μας κατηγορεί για τον πράκτορα

Η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα εις βάρος του Λονδίνου σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ πριν τα ανακοινώσει δημοσίως.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Λαβρόφ έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.

Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε ο Ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

"Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ", είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ "Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες".

"Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα...και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία", είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανεβάζει τους τόνους. Σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση εις βάρος του Σκριπάλ είναι ένα τρόπος εκφοβισμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν.

Σε μια σειρά συνεντεύξεών του νωρίς σήμερα το πρωί, ο Τζόνσον είπε ότι είναι "συντριπτικά" τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενοχή της Ρωσίας γιατί μόνο η Μόσχα έχει πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και κίνητρο να βλάψει τον Σκριπάλ.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε "ανεύθυνη" την θέση του Λονδίνου λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία και προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για την απάντηση της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.