ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός

Unicef: 2 εκατομμύρια παιδιά δεν πάνε σχολείο στην Υεμένη

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη έχουν εγκαταλείψει το σχολείο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2015, γεγονός που αυξάνει σε δύο εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των παιδιών που δεν πηγαίνουν πλέον σχολείο, ανέφερε η Unicef σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία δεν έχουν πληρωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, κάτι που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την εκπαίδευση επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων παιδιών, τονίζει η Unicef.

«Μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη είναι αντιμέτωπη με ένα ζοφερό μέλλον εξαιτίας της περιορισμένης ή ανύπαρκτης πρόσβασης στην εκπαίδευση», δήλωσε η Μεριτξέλ Ρελάνο εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την έκθεση “If Not In School”, περισσότερα από 2.500 σχολεία είναι εκτός λειτουργίας, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν υποστεί ζημιές από επιθέσεις. Το 27% των σχολείων έχει κλείσει και το 7% χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ή ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους. Στην έκθεση τονίζονται και οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα παιδιά στη διαδρομή που διανύουν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων.

Η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση έχει ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε επικίνδυνες εναλλακτικές, περιλαμβανομένου του πρόωρου γάμου, της παιδικής εργασίας και της στρατολόγησης παιδιών ως μαχητές.

Η Unicef αναφέρει και άλλους ανησυχητικούς αριθμούς:

- τουλάχιστον 2.419 παιδιά έχουν στρατολογηθεί και συμμετάσχει σε μάχες από τον Μάρτιο του 2015.

- έρευνα που διεξήχθη το 2016 σε δέκα επαρχίες της Υεμένης αποκάλυψε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν πριν γίνουν 18 ετών, ενώ σχεδόν οι μισές προτού γίνουν 15 ετών.

- το 78% των Υεμενιτών ζουν σε κατάσταση φτώχειας.

- 1,8 εκατομμύριο παιδιά μικρότερα των 5 ετών και 1,1 εκατομμύριο έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, αύξηση 128% σε σχέση με το τέλος του 2014.

- 16 εκατομμύρια Υεμενίτες, εκ των ποίων σχεδόν 8,2 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.