ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Ατομικές τάρτες με γραβιέρα και μουστάρδα

Κατά τους ιστορικούς της γαστρονομίας η τάρτα είναι η εξέλιξη της πίτας. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε ένα κομμάτι ζύμης διάφορα άλλα τρόφιμα, να φτιάχνουν δηλαδή πίτες. Η πλούσια όμως ζύμη της τάρτας και η τεχνική που την κάνει έδεσμα υψηλής γαστρονομίας, φαίνεται να επινοήθηκε τον ύστερο μεσαίωνα στις φεουδαρχικές αυλές.

Ξεφεύγει από το απλό αλεύρι και νερό της παραδοσιακής πίτας και προσφέρεται για κάθε είδους γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Τάρτα έχουμε πλέον καταλήξει να ονομάζουμε κάθε ανοικτή πίτα με παχουλό, τριφτό φύλλο στη βάση της.

Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε ατομικές τάρτες με γραβιέρα και μουστάρδα:

Υλικά

  • 2 φύλλα ζύμης κουρού, αποψυγμένα
  • βούτυρο, λιωμένο, για άλειμμα
  • 3 αβγά
  • 200 mlκρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 4 κ.σ.  μουστάρδα πικάντικη
  • 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Βουτυρώνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα 4 ατομικών σκευών τάρτας.

Απλώνουμε το 1ο φύλλο ζύμης κουρού στον πάγκο και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε στα πυρίμαχα σκεύη.

Αλείφουμε με βούτυρο.

Απλώνουμε το 2ο φύλλο ζύμης κουρού στον πάγκο και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε στα πυρίμαχα σκεύη, τοποθετώντας το σταυρωτά και αλείφοντάς το με βούτυρο ενδιάμεσα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων ζύμης κουρού, που προεξέχουν και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα των ατομικών σκευών.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά και συνεχίζουμε με το γάλα.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αλατοπιπερώνουμε.

Απλώνουμε ομοιόμορφα στη ψημένη βάση της ζύμης το μείγμα της γραβιέρας.

Ψήνουμε τις τάρτες  για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να δέσουν.

Αφαιρούμε τις τάρτες από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.