ΥΓΕΙΑ

Από τα πιο βρώμικα φρούτα

ΗΠΑ: Σε μια μόνο φράουλα ανιχνεύτηκαν 20 δείγματα φυτοφαρμάκου

Για ακόμη μία χρονιά, οι φράουλες κατέκτησαν την κορυφή της λίστας με τα 12 πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με την έρευνα που διεγήγαγε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών και δημοσιεύτηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας.

Από το 2004 η Ομάδα, πρόκειται για μια περιβαλλοντική μκο, δημιουργεί μία λίστα με τα ποσοστά μόλυνσης 47 δημοφιλών φρούτων και λαχανικών από φυτοφάρμακα, σύμφωνα με το CNN.
Στη δεύτερη θέση της λίστας είναι το σπανάκι και ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλερι, οι πατάτες και οι γλυκές πιπεριές. Στην πραγματικότητα βέβαια το 70% της παραγωγής που εξετάστηκε παρουσίασε δείγματα μόλυνσης.

Και οι καυτές πιπεριές ύποπτες
Τα τεστ έγιναν σε περισσότερα από 38.800 προϊόντα στις ΗΠΑ. Στις εξετάσεις, μία μόνο φράουλα περιείχε 20 δείγματα φυτοφαρμάκου, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα ποσοστό άνω του 98% των φραουλών, του σπανακιού, των νεκταρινιών, των κερασιών και των μήλων που ελέγχθηκαν ήταν θετικά για τουλάχιστον ένα φυτοφάρμακο.

Η λίστα με τους 12 υπόπτους έχει συμπεριλάβει φέτος και ένα 13 μέλος: τις καυτές πιπεριές. Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχαν υπολείμματα από τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα εντομοκτόνα και οι ειδικοί συμβουλεύουν όποιον τις αγαπά να προμηθεύεται βιολογικές. «Αν δεν μπορείτε να βρείτε ή δεν έχετε τα χρήματα για οργανικές καυτές πιπεριές, μαγειρέψτε τις, γιατί τα φυτοφάρμακα εξολοθρεύονται όταν μαγειρεύεις το φαγητό».

Χρόνια προβλήματα υγείας
Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς είναι η υγεία των παιδιών, καθώς ο οργανισμός τους είναι λιγότερο ανθεκτικός σε εντομοκτόνα.
Η έρευνα έδειξε πως «τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά, γενετικές ανωμαλίες, άσθμα και καρκίνο» , όπως αναφέρει έκθεση του 2012 από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων, τα στοιχεία της οποίας παρατίθενται και στην έρευνα της μκο.
Άλλες μελέτες μάλιστα αναφέρουν πως ακόμη και το έμβρυο στη μήτρα της μητέρας μπορεί να επηρεαστεί.
Ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν οι καταναλωτές να μειώσουν τον κίνδυνο είναι να πλένουν τα προϊόντα με νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το νερό είναι αρκετό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Νεότερη έρευνα, βέβαια, αναφέρει πως ακόμη ένας καλός τρόπος για να μειωθούν σημαντικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα είναι να πλένονται με ένα μείγμα νερού και σόδας.

Τα «καθαρά» 15
Στον αντίποδα βέβαια υπάρχει και μία λίστα με τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά που εντοπίστηκαν στις εξετάσεις. Τα αβοκάντο είναι στην πρώτη θέση και ακολουθούνται από: καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κρεμμύδια, κατεψυγμένα μπιζέλια, παπάγια, σπαράγγι, μάνγκο, μελιτζάνες, πεπόνι, κίουι, πεπονάκια, κουνουπίδι και μπρόκολο. Μόλις 1% του δείγματος αβοκάντο και καλαμποκιού που εξετάστηκε ήταν θετικό για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.