ΚΟΣΜΟΣ

14 Μαΐου σαν σήμερα…

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1796 - Ο Βρετανός γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1900 - Αρχίζουν οι Β’ Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

1928 - Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1937 - Ο Ντιουκ Έλινγκτον, κορυφαίος συνθέτης της τζαζ, και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο «Caravan».

1948 - Το Ισραήλ κηρύττει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 - Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

Γεννήσεις

1771 - Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Όουεν, Ουαλός επιχειρηματίας και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, που εντάσσεται στην ομάδα των ουτοπικών σοσιαλιστών.

1924 - Γεννιέται η Ελληνίδα τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ.

1944 - Γεννιέται ο Τζορτζ Λούκας, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει γίνει γνωστός από τη δημιουργία των πολύ επιτυχημένων ταινιών Star Wars και του Indiana Jones.

1951 - Γεννιέται ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Βραβεύτηκε το 1995 με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Φόρεστ Γκαμπ.

1969 - Γεννιέται η Κέιτ Μπλάνσετ, Αυστραλοαμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με δυο βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες  Θλιμμένη Τζάσμιν (2013) και  Ιπτάμενος Κροίσος (2004).

1984 - Γεννιέται ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook. Το 2010 το περιοδικό «Time» ανέδειξε τον Ζούκερμπεργκ ως Πρόσωπο της Χρονιάς.

Θάνατοι

1879 - Πεθαίνει ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Έλληνας πολιτικός που χρημάτισε έξι φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1987 - Πεθαίνει η Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια. Αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του '40, γύρισε 61 ταινίες σε χρονικό διάστημα 37 χρόνων, αλλά εκείνη με την οποία το όνομα της είναι συνδεδεμένο σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η Τζίλντα (1946). [κεντρική φωτό]

1998 - Πεθαίνει ο Φρανκ Σινάτρα, δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Το μουσικό έργο του είναι ογκώδες, με περισσότερες από 1400 ηχογραφήσεις. Βραβεύτηκε με έντεκα Γκράμι και ως ηθοποιός απέσπασε το βραβείο Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953).

2015 - Πεθαίνει ο Ρίλεϊ Κινγκ, Αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.