ΚΟΣΜΟΣ

15 Μαΐου σαν σήμερα…

Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης, Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση

1618 - Ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο για την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Οι τρεις «Νόμοι του Κέπλερ» που γίνονται δεκτοί σήμερα είναι: ο Νόμος των ελλειπτικών τροχιών, ο νόμος των ίσων εμβαδών και ο νόμος των περιόδων. Πολλές δεκαετίες μετά, οι Νόμοι του Κέπλερ εξάχθηκαν και εξηγήθηκαν με τη σειρά τους ως συνέπειες των νόμων της κινήσεως και του Νόμου της Παγκόσμιας Έλξεως (βαρύτητας) του Ισαάκ Νεύτωνα.

1648 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας. Αποτέλεσμα της εν λόγω συνθήκης ήταν η λήξη του «Τριαντακονταετούς Πολέμου».

1811 - Η Παραγουάη ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1891 - Ο τραπεζίτης Φρέντερικ Φίλιπς και ο γιος του Χέραρντ Φίλιπς ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τη «Philips», κορυφαία εταιρεία σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.

1905 - Ιδρύεται το Λας Βέγκας στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

1928 - Ο Μίκυ Μάους το διάσημο ποντίκι της Ντίσνεϊ, μαζί με τη… μνηστή του Μίνι, κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, με το φιλμάκι των Ντίσνεϊ / Άιγουερκς «Plain Crazy».

1940 - Το πρώτο κατάστημα «McDonald's» ανοίγει στο Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια.

1943 - Διαλύεται η Κομμουνιστική Διεθνής, γνωστή ως Τρίτη Διεθνής.

1952 - Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της ιατρικής.

1985 - Ο Πρινς κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Raspberry Beret».

1991 - Η Εντίθ Κρεσόν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.

2004 - Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης -μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου- ένα κανάλι συγκεντρώνει το 86,5% του τηλεοπτικού κοινού. Ο Σάκης Ρουβάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας με το τραγούδι «Shake it», κατακτά την τρίτη θέση στο διαγωνισμό.

Γεννήσεις

1567 - Γεννήθηκε ο Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης και Ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της δυτικής μουσικής, ενώ το έργο του σηματοδοτεί τη μετάβαση από την μουσική της Αναγέννησης στο Μπαρόκ. Συνέθεσε μια από τις πρώτες όπερες στην ιστορία της μουσικής, τον «Ορφέα».

1773 - Γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης. Κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848 και υπήρξε εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας.

1854 - Γεννήθηκε ο Ιωάννης Ψυχάρης, Έλληνας γλωσσολόγος και λογοτέχνης, καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι. Είναι γνωστός για τον ρόλο του στο κίνημα του δημοτικισμού και τον αγώνα του για την καθιέρωση της δημοτικής σε επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Σημαντικότατο έργο του το πεζογράφημα «Το ταξίδι μου».

1953 - Γεννήθηκε ο μουσικός Μάνος Ξυδούς. Έγινε κυρίως γνωστός από τη συμμετοχή του στους Πυξ Λαξ. (Πέθανε 13 Απριλίου του 2010)

1956 - Γεννιέται ο Ανδρέας Λοβέρδος, Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

1982 - Γεννιέται ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σεγούντο Αλεχάντρο Καστίγιο Νασαρένο.

Θάνατοι

1886 -  Πεθαίνει η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον. Αν και όχι τόσο διάσημη όσο ήταν εν ζωή, πλέον θεωρείται, μαζί με τον Ουώλτ Ουίτμαν, από τους πιο αναγνωρισμένους και αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς ποιητές του 19ου αιώνα.

1967 - Πεθαίνει ο Έντουαρτ Χόπερ, Αμερικανός ζωγράφος  που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Έχει χαρακτηριστεί ως ρομαντικός, ρεαλιστής, ακόμα και φορμαλιστής. Το πιο χαρακτηριστικό του έργο αποτελεί ο πίνακας «Τα νυχτοπούλια» (Τhe Nighthawks).  [κεντρική φωτό]

2012 - Πεθαίνει ο Κάρλος Φουέντες, Μεξικανός συγγραφέας και διπλωμάτης. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι η «Αύρα», «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρουζ» και «Terra nostra». Του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες το 1987.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.