ΚΟΣΜΟΣ

17 Μαΐου σαν σήμερα…

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

1673 - Οι Λουί Ζολιέτ και Ζακ Μαρκέτ ξεκινούν την εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή.

1792 - Ζυμώνεται σε συναντήσεις "αστέγων" χρηματιστών η ιδέα της δημιουργίας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1865 - Ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ένωση Τηλέγραφου, αργότερα Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών

1895 - Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηρόδρομου Πειραιώς-Αθηνών (νυν Ηλεκτρικός) στην πλατεία Ομονοίας, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς.

1902 - Ο Έλληνας αρχαιολόγος, Βαλέριος Στάης ανακάλυψε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στην πρώτη παγκοσμίως ενάλιο ανασκαφή στα Κύθηρα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστικό μηχανισμό κατασκευασμένος γύρω στα 150 με 100 π.Χ.

1914 - Υπογράφεται το πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο εκχωρεί πλήρη αυτονομία στη βόρεια Ήπειρο και δίνει κατ’ όνομα κυριαρχία στην Αλβανία.

1940 - Οι Βρυξέλλες τελούν υπό την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας.

1963 - Υπό την προστασία μονάδων του Βασιλικού Ναυτικού θα ψαρεύουν τα αλιευτικά της Μυτιλήνης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχονται από τουρκικές ακταιωρούς.

1970 - Ο Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής και θαλασσοπόρος, Θορ Χέιερνταλ κατασκευάζει ένα πλοίο από πάπυρο, το «Ra ΙΙ» και σαλπάρει από το Μαρόκο για να διασχίσει τον Ατλαντικό.

1973 - Ξεκινά η τηλεοπτική κάλυψη των ακροαματικών διαδικασιών για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ.

1987 - Ιρακινά μαχητικά βομβαρδίζουν με δύο πυραύλους το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Stark» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 μέλη του πληρώματος και να τραυματισθούν 21.

1990 - Η γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών.

1997 - Τα στρατεύματα του Λοράν Καμπιλκά παρελαύνουν στην Κινσάσα και το Ζαΐρ μετονομάζεται επισήμως σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

2004 - Η Μασαχουσέτη είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ομόφυλων.

2007 - Τρένα από τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα διασχίζουν τον 38ο παράλληλο με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κυβερνήσεων. Είναι η πρώτη φορά από το 1953 που τρένα διασχίζουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Γεννήσεις

1732 - Γεννήθηκε ο Φρανσέσκο Πασκουάλε Ρίτσι, Ιταλός συνθέτης και βιολιστής.

1866 - Γεννήθηκε ο Ερίκ Σατί, Γάλλος συνθέτης πρόδρομος του κινήματος του μινιμαλισμού και του Θεάτρου του Παραλόγου.

1869 - Γεννήθηκε ο Οράτιος Έλτζιν Ντοτζ, Αμερικανός κατασκευαστής αυτοκινήτων και συνιδρυτής της περίφημης αυτοκινητοβιομηχανίας Ντοτζ.

1891 - Γεννήθηκε ο Ναπολέων Ζέρβας, Έλληνας στρατιωτικός, ιδρυτής του ΕΔΕΣ και πολιτικός.

1934 - Γεννιέται ο Ρόναλντ Γουέιν, Αμερικανός συγγραφέας, προγραμματιστής και συνιδρυτής της εταιρείας υπολογιστών Apple Inc.

1943 - Γεννήθηκε η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού (πέθανε στις 5 Αυγούστου 2005). Στα τραγούδια της που έγιναν μεγάλες επιτυχίες συγκαταλέγονται το «Δεν ξέρω πόσο σ'αγαπώ», «Θα κλείσω τα μάτια», « Δεν κλαίω για τώρα», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Άνθρωποι μονάχοι».

1964 - Γεννιέται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Στράτος Αποστολάκης. Έχει παίξει στον Παναιτωλικό, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Θάνατοι

1510 - Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι. Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του είναι η Γέννηση της Αφροδίτης.

1936 - Πεθαίνει ο Έλληνας πολιτικός Παναγής Τσαλδάρης. Διετέλεσε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2012 - Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ντόνα Σάμερ. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '70 στη χρυσή εποχή της χορευτικής μουσικής ντίσκο, εξού και το προσωνύμιο «βασίλισσα της ντίσκο». [κεντρική φωτό]

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.