ΕΛΛΑΔΑ

12η διαβαλκανική σύνοδο

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Επιβεβλημένη η υιοθέτηση μέτρων συλλογικής αντιμετώπισής των κυβερνοεπιθέσεων

H αντιμετώπιση των απειλών του κυβερνοχώρου, τέθηκε για πρώτη φορά στη 12η διαβαλκανική σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και πρώην εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Karsten Geier, σε ομιλία του με θέμα "Ασφάλεια και άμυνα στον κυβερνοχώρο - κίνδυνοι και ευκαιρίες για μια επιτυχημένη περιφερειακή συνεργασία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε ότι «η δυνητική επίδραση των απειλών του κυβερνοχώρου σε όλες τις μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κρίσιμες πτυχές κρατικής και οικονομικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αρχιτεκτονική και διάσταση της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση μέτρων διεθνούς συλλογικής αντιμετώπισής τους». Τα μέτρα, πρόσθεσε, «πρέπει να αφορούν στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας στην αποτροπή και στον χειρισμό κυβερνοεπιθέσεων». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation), ηγείται του προγράμματος ‘'Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform'', με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι απαιτείται να γίνονται σεβαστά το διεθνές δίκαιο και οι υφιστάμενες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της συνόδου παρουσιάστηκαν:

- η πρόοδος των εργασιών των υποομάδων εργασίας για τις ασύμμετρες απειλές και την ατομική/επιχειρησιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση

- το περιοχικό περιβάλλον ασφαλείας και τα κέντρα εκπαίδευσης ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου και επιχειρήσεων διατήρησης ειρήνης της Σερβίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο περιθώριο της συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του και τους λοιπούς προσκεκλημένους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία, Ηλία Ηλιάδη.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ, της Σερβίας, της Τουρκίας και o υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας ενώ παρέστησαν με την ιδιότητα του προσκεκλημένου, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο διοικητής της συμμαχικής διοίκησης στη Νάπολη και η υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο υπουργός 'Αμυνας της Σερβίας, Aleksandar Vulin.

Η διαβαλκανική σύνοδος αρχηγών ΓΕΕΘΑ αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.