ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματισμοί για την εμπορική πολιτική της Ουάσινγκτον 

Γερμανία και Κίνα στηρίζουν το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο

Η Κίνα έχει θετική στάση απέναντι στις γερμανικές εταιρίες και θα προστατεύσει τις επενδύσεις τους, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σήμερα ύστερα από συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα και δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει τις κινεζικές επενδύσεις στη δική της αγορά.

Η Μέρκελ καλείται να βρει μια διπλωματικά ευαίσθητη ισορροπία κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, που σκιάζεται από τις εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την απόφασή του να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.

Η Γερμανία και η Κίνα, δύο εξαγωγικά κράτη που έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, έχουν βρεθεί στη γραμμή πυρός του Τραμπ και προσπαθούν να διατηρήσουν το πολυμερές καθεστώς που διέπεται από κανόνες, πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερία τους.

Ωστόσο, ενώ οι οικοδεσπότες της Μέρκελ ίσως θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα απόλυτης σινογερμανικής αλληλεγγύης προς την Ουάσινγκτον, Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι η Μέρκελ πρέπει να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι συντάσσεται πολύ ανοικτά με την Κίνα σε μια διαμάχη με ένα μακροχρόνιο σύμμαχο της Γερμανίας.

Ο Λι, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Μέρκελ στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνου, δήλωσε ότι η Κίνα και η Γερμανία στηρίζουν και οι δύο το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο, και τόνισαν τις τεράστιες δυνατότητες για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Αν και οι δύο χώρες έχουν προβλήματα, αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και η ενίσχυση της συνεργασίας είναι καλή για την Ευρώπη και τον κόσμο, δήλωσε ο Λι.
«Η πόρτα της Κίνας είναι ανοικτή. Μπορείτε να πείτε ότι θα ανοίξει ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο Λι, ενώ στεκόταν στο πλάι της Μέρκελ.

Η Κίνα είναι ανοικτή απέναντι στους Γερμανούς κατασκευαστές αυτονόμων οχημάτων και καλωσορίζει τις επενδύσεις τους στην Κίνα, δήλωσε ο Λι, επισημαίνοντας οτι η χώρα είχε ήδη μειώσει τις απαιτήσεις εισόδου για νέα ενεργειακά οχήματα.

Οι δύο χώρες χρειάζεται να ενδυναμώσουν τις διμερείς επενδύσεις με ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους τρόπο, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

«Εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την επενδυσή τους, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία σε νομικό επίπεδο, μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση του να γίνει μια χώρα με κράτος δικαίου», δήλωσε ο Λι.

Η Κίνα θα προστατεύσει τα συμφέροντα τους σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία και η Κίνα θα προσαρμόσει τους κανόνες της όπως απαιτείται, πρόσθεσε ο Λι χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Μέρκελ χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας ότι θα ανοίξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο σε ξένους επενδυτές και θα μειώσει τις κινεζικές απαιτήσεις για σύσταση κοινοπραξιών σε κλάδους όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των γερμανικών επενδύσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Μέρκελ συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Τραμπ για τις κινεζικές επιχειρηματικές πρακτικές, περιλαμβανομένου και αυτού για το οποίο έχουν παραπονεθεί πολλές δυτικές χώρες ότι πρόκειται για απόπειρες, με τη στήριξη του κράτους, να πιεστούν οι ξένες εταιρίες ώστε να αποκαλύψουν τα εμπορικά τους μυστικά.

Αλλά η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, η δεδηλωμένη απαξίωση της κυβέρνησης του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και η αποχώρησή του από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οδήγησαν την Κίνα και τη Γερμανία σε περισσότερη ευθυγράμμιση, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την 11η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005. Συνοδεύεται από περίπου 20 υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων ενώ αργότερα σήμερα η καγκελάριος θα παρευρεθεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.