ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Μελιτζανόπιτα με ανθότυρο, βασιλικό και πιπεριές τσίλι
Παραδοσιακή και εύκολη πιτούλα. Αν επιλέξετε φέτα ή κάποιο αλμυρό τυρί προσοχή στο αλάτι.
Υλικά
- 15 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1-3 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 10-15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα
- ελαιόλαδο, για άλειμμα
- 12 φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
- 2 κ.σ. σουσάμι λευκό
- 2 κ.σ. σουσάμι μαύρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις μελιτζάνες για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ να κρυώσει.
Προσθέτουμε το ανθότυρο, το βασιλικό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί για πίτα 30 εκ .
Ανοίγουμε 4 φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας αλείφοντας ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζοντας λίγο καρύδι.
Απλώνουμε γέμιση και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.
Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί κυκλικά ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προς τα μέσα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας ανά 4 και συνεχίζουμε να τα τοποθετούμε κυκλικά μέχρι το κέντρο του ταψιού.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το λευκό και το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα στους 180 ο C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr