ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί δεν είναι καλή η συμφωνία με τα Σκόπια

Το πρόβλημα της Ελλάδας με τα Σκόπια θα μπορούσε να λυθεί μόνο με έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, όμως, δεν οδηγεί στη λύση του προβλήματος, διότι ο συμβιβασμός πάνω στον οποίο στηρίχθηκε δεν είναι έντιμος, καθότι ανισομερής και άδικος εις βάρος μας. Είναι μία συμφωνία που ουσιαστικά κατοχυρώνει τις επεκτατικές διακηρύξεις των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας, με την εκ μέρους μας αποδοχή και νομιμοποίηση της «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας για τους σκοπιανούς, δηλαδή του σκληρού πυρήνα του κρατικού τους ιδεολογήματος. Εκεί βρίσκεται το κρίσιμο σημείο της συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, λοιπόν, μας δείχνει τρία πράγματα. Πρώτον, ότι η ελληνική πλευρά δε διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε ώστε να επιτύχει το απολύτως αποδεκτό από μας, αλλά και ορθό ιστορικά, που θα ήταν η σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Δεύτερον, ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε αποβλέποντας σε μία συμφωνία που δε θα ήταν προορισμένη να λύσει το πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας με τα Σκόπια, αλλά που θα είχε ως σκοπό να προσφέρει στην κυβερνητική παράταξη πολιτικά οφέλη, ένα μεταξύ των οποίων είναι και η μεταφορά της προσοχής της κοινής γνώμης από την υπογραφή τού τέταρτου μνημονίου στη συγκεκριμένη  συμφωνία.

Και το τρίτο είναι ότι, αφού οι Σκοπιανοί αρνήθηκαν να αποστασιοποιηθούν από το επιθετικό, επεκτατικό, ανιστόρητο αλλά και φαιδρό συνάμα αφήγημα της «μακεδονικότητάς» τους, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν, και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, να συμπεριφέρονται απέναντί μας με τον ίδιο επιθετικό και εκνευριστικό τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους, και επειδή η συμφωνία δεν κάνει το βασικό που θα έπρεπε να κάνει για να είναι αποδεκτή και βιώσιμη, δηλαδή να αφοπλίζει τον σκοπιανό επεκτατισμό, εγώ δεν την υποστηρίζω.

Θα ήθελα, εν τούτοις, να προσθέσω ότι ακόμα και η πλήρης εφαρμογή της, όσο δυσμενής και να είναι για την Ελλάδα, δεν συνεπάγεται κάποια εθνική τραγωδία. Τα Σκόπια αποτελούν απειλή για την Ελλάδα κυρίως στο επίπεδο του συμβολικού και ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στην ασφάλειά μας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι λόγος για να αποδεχτούμε μία κακή για την Ελλάδα συμφωνία, όπως κάνουν κάποιοι υποτιθέμενοι «ρεαλιστές». Απλώς το σημειώνω, διότι πρέπει να έχουμε συνείδηση πως ό,τι και να γίνει με τα Σκόπια, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα προέρχεται εξ ανατολών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.