ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής»

Δούρου για Κλιματική Αλλαγή: Πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται όχημα αντικυβερνητικής κριτικής

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, η επιστήμη είναι σαφής και όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο δυσκολότερα θα λυθεί το πρόβλημα».

Στα λόγια του Αλ Γκορ, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και δραστήριο παράγοντα σε περιβαλλοντικά θέματα, αναφέρεται η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε άρθρο της, με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα" στην "Αυγή της Κυριακής", ενόψει της Ημερίδας για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώνει αύριο, 9 Ιουλίου, η Περιφέρεια Αττικής στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Επιχειρούμε έτσι να οριοθετήσουμε αφενός το πλαίσιο ενός απαραίτητου διαλόγου και αφετέρου να σκιαγραφήσουμε τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, που έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μια θεωρητική υπόθεση και έχει γίνει –δυστυχώς- χειροπιαστή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, όλο και συχνότερα», παρατηρεί χαρακτηριστικά η κ. Δούρου.

«Πλέον ο καιρός δεν είναι στις διαπιστώσεις, αλλά στις ενέργειες» και στην ανάληψη δράσεων «σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό», γράφει η περιφερειάρχης Αττικής, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως γράφει η ίδια «επιχειρεί να μετατρέψει επιλεκτικά, σε σχέση με το σύνολο της επικράτειας, ένα γεγονός, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα, σε "βέλος" στην αντιπολιτευτική της "φαρέτρα"».

Η κ. Δούρου, αφού σημειώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «πολύ σοβαρή υπόθεση για να καθίσταται αντικυβερνητικό όχημα», παρατηρεί ότι αποτελεί "διακύβευμα του παρόντος" που η αντιμετώπισή του σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσει το μέλλον» σε όλο τον κόσμο. Η Περιφέρεια Αττικής «δεν περίμενε την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας του Νοεμβρίου του 2017 ή τις σοβαρές βροχοπτώσεις, στα τέλη του φετινού Ιουνίου, για να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων». Και όπως σημειώνει η κ. Δούρου, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Παρίσι για τα 40 χρόνια του προγράμματος Plan Bleu για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου είχε τονίσει εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ότι «το μέλλον της μεσογειακής λεκάνης περνά μέσα από μια κοινή προσέγγιση που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς».

Τέλος, η κ. Δούρου αναφέρεται στις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής όπως «η δημιουργία θέσης αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος- Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως στη Διεθνή πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή- Non State Actor Zone for Climate Action), η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Περιφερειών της Μεσογείων, μέσω του Bologna Charter ή η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή «με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 21:34 09/07/2018

    Την ανικανότητά της και την ανεπάρκειά της που στοίχισε 25 ζωές στην Μάνδρα και στην Νέα Πέραμο προσπαθεί να τα ρίξει στην κλιματική αλλαγή.Δούρου είσαν ένα άθλιο φασιστόμουτρο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.