ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι last minute κρατήσεις δεν πήγαν καλά

Θεσσαλονίκη: Οι ξενοδόχοι περίμεναν καλύτερη θερινή σεζόν

Αύξηση διανυκτερεύσεων κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι, σημειώθηκε στο διάστημα 15 Μαΐου-15 Αυγούστου 2018 στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος.

Προσθέτει ότι, με βάση τις προκρατήσεις, οι ξενοδόχοι ανέμεναν ότι η εικόνα για τη φετινή θερινή σεζόν θα ήταν "λίγο καλύτερη", αλλά οι προσδοκίες τους δεν επιβεβαιώθηκαν από τις "last minute" κρατήσεις (σ.σ. κρατήσεις της τελευταίας στιγμής).

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Μανδρίνος σημειώνει ακόμη ότι οι κρατήσεις δωματίων για την περίοδο της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εξελίσσονται ικανοποιητικά, με προοπτική οι πληρότητες των μονάδων για τη συγκεκριμένη περίοδο να διαμορφωθούν περίπου στο 85%-90%.

Εν αναμονή των ημερών της ΔΕΘ (8-16 Σεπτεμβρίου), οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 15 Μαΐου-15 Αυγούστου ήταν, κατά τον κ.Μανδρίνο, μοιρασμένες σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών. Τα περισσότερα από αυτά -31 μονάδες, με 2.004 δωμάτια και 3.777 κλίνες- κατανέμονται στην κατηγορία των τριών αστέρων, ενώ ακολουθούν τα τετράστερα, που ανέρχονται σε 17, με 1.059 δωμάτια και 2.024 κρεβάτια και προσελκύουν τις υψηλότερες πληρότητες.

Στην ανώτερη κατηγορία, των πέντε αστέρων, μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι συγκριτικά λιγότερα σε αριθμό από τα τετράστερα -11 έναντι 17- αλλά τα δωμάτια και οι κλίνες είναι περισσότερες. Μέλη της ΕΞΘ είναι επίσης 14 μονάδες δύο αστέρων και 12 ενός, συν ένα hostel.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΞΘ τον περασμένο Ιούλιο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώθηκε οριακή αύξηση των επισκεπτών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στους 1.115.097 από 1.085.595 που ήταν το 2017. Μικρή αλλά ουσιαστική ήταν η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών, κατά 1,38%, με τον αριθμό διανυκτερεύσεων να φτάνει τις 574.507 έναντι των 566.687 διανυκτερεύσεων του 2017, ενώ σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς την πρώτη θέση έλαβαν οι Ισραηλινοί επισκέπτες κατεβάζοντας ένα σκαλί τους Κύπριους.

Στην τρίτη θέση σταθερά παρέμειναν οι Γερμανοί, ενώ στην έκτη, από τη 2η θέση, υποχώρησαν στο εν λόγω διάστημα οι επισκέπτες από την Τουρκία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.