ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύθηκε το 10ετές ομόλογο

Ευθεία «σύγκρουση» Ρώμης με Βρυξέλλες και αγορές

Σε εκτίναξη των ιταλικών αποδόσεων και ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο οδήγησε η χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης της Ιταλίας να θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό του 2019, έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Η απόδοση της ιταλικής 10ετίας εκτοξέυθηκε στο 3,25% ενώ ο FTSE MIB χάνει πάνω από 3%.

Οι λαϊκιστές της κυβέρνησης συνασπισμού τη Ιταλίας κέρδισαν χθες το βράδυ την πρώτη μάχη για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που ουσιαστικά προβλέπει τη χρηματοδότηση ενός δαπανηρού σχεδίου που θα δώσει σάρκα και οστά στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Μετά από επίπονες και μακρόχρονες διαπραγματεύσεις που απείλησαν τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και γενικότερα την πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Σαλβίνι και Ντι Μάιο, ανακοίνωσαν θριαμβευτικά ότι υπήρξε συμφωνία για στόχο ελλείμματος στο 2,4% για την επόμενη τριετία - πάνω δηλαδή από τις επιταγές της Κομισιόν για έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, αλλά και από το 1,6% και στη συνέχεια το 1,9% που επεδίωκε ο μεγάλος χαμένος της διαπραγμάτευσης, Τζιοβάνι Τρία.

Τα νούμερα στο έγγραφο του ιταλικού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη «δεν είναι γραμμένα σε πέτρα», σχολίασε πάντως ο οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας, Κλαούντιο Μπόργκι. Μιλώντας στην Corriere della Sera, είπε ότι «ο στόχος είναι να παρουσιαστεί ένας προϋπολογισμός που σέβεται αυτό που δεσμευτήκαμε ότι θα κάνει», για να προσθέσει ότι η Ιταλία δεν θα γίνει «αιχμάλωτος» των αγορών.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος που τέθηκε αποτελεί «ήττα» για τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ και τον πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, που από τον περασμένο Ιούνιο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση προσπαθούσαν να μετριάσουν τις ακραίες θέσεις των Ντι Μάιο και Σαλβίνι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.