ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μετοχές τους έχουν χάσει την αξία τους κατά 97% από το 2015

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μείωση των NPΕs κατά 60% έως το 2021

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPΕs) τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές στον απόηχο του τραπεζικού κραχ στο Χρηματιστήριο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρει το πρακτορείο.

Σήμερα οι τράπεζες προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% ανοιγμάτων περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Αναφέρει επίσης ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015 που οδήγησε στη σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism- SSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg το οποίο επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών σε ένα μέγεθος μεταξύ 5% και 21% σε σύγκριση με πάνω από 40% που είναι σήμερα, αναφέρουν οι πηγές.

Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων, στο 54,7% θα το μειώσει αυτό στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.

Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τόνισε μία εκ των πηγών. Οι τράπεζες έχουν επίσης δηλώσει ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

Όσο αισιόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα ΝΡΕs αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις τράπεζες μόλις που αναμένεται να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια, καθώς κατανέμουν όλα τα προ προβλέψεων έσοδά τους για να αυξηθεί η κάλυψη σε επίπεδο που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με την αγορά, αναφέρει η Goldman Sachs σε report της στις 2 Οκτωβρίου.

Το περισσότερο μέρος όσων θεωρείται ρυθμιστικό κεφάλαιο στις ελληνικές τράπεζες, αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της χώρας, και αυτό πλήττει την ικανότητά τους να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν με τις βαθιές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, καταλήγει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.