ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Είναι «υπόθεσή μας» να σηκωθούν οι «πεσμένοι στο έδαφος»

Η εικόνα από το άγριο λυντσάρισμα του Ζάκ Κωστόπουλου παρουσία πολιτών οι οποίοι δεν αντέδρασαν, μας σοκάρισε, σχολιάστηκε αρνητικά από σχεδόν όλους, ιδιαίτερα από τα δημοκρατικά ΜΜΕ και τα social media. Κοινό και το ερώτημα: Αλήθεια που πήγε ο Έλληνας με το φιλότιμο, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη διάθεση για υπεράσπιση των αδυνάτων; Μήπως έχουμε αρχίσει να παραδινόμαστε στον φόβο, το μίσος και την αδιαφορία για το τι συμβαίνει δίπλα μας; Αν ναι, τότε η πρώτη ουσιαστική ήττα της δημοκρατίας είναι γεγονός...

Για εμάς στην αριστερά, δημοκρατία σημαίνει ενεργοί πολίτες, συμμέτοχοι, παρόντες σε κάθε τι σημαντικό ή και λιγότερο σημαντικό το οποίο συμβαίνει στην κοινωνική σφαίρα. Ναι, στη δική μας δημοκρατία, είναι «υπόθεση μας» η υπεράσπιση και των αγνώστων που δέρνονται  στη μέση του δρόμου. Είναι «υπόθεση μας» το να υπερασπιζόμαστε τους αδύνατους, γιατί οι δυνατοί μπορούν μόνοι τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είναι υπόθεση μας να βοηθήσουμε να σηκωθούν «όσοι είναι πεσμένοι στο έδαφος». Είναι υπόθεση μας να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των αδικιών, αυτό άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε σε όλη τη ζωή μας. Ναι εμείς στην αριστερά μάθαμε να είμαστε αλληλέγγυοι στις κάθε είδους μειονότητες ή και μεμονωμένα πρόσωπα που άδικα βάλλονται. Ναι εμείς θεωρούμε υποχρέωση μας να παρεμβαίνουμε ακόμα και σε επιθέσεις που θεωρητικά δεν μας αφορούν άμεσα, διότι αύριο θα είμαστε εμείς (ο καθένας από εμάς) οι στόχοι και θέλουμε την βοήθεια και την αλληλεγγύη της κοινωνίας.  Νοιώθουμε υπόχρεοι να αντιταχθούμε στους ισχυρούς που θέλουν να κυριαρχήσουν στον τόπο, διότι αυτοί θέλουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, απλά να μας στέλνουν τον λογαριασμό θέλουν... Νοιώθουμε υπόχρεοι να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την βία των πράξεων, αλλά και τη βία των λόγων που αμφισβητούν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Για εμάς δεν είναι επιλογή η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού, ούτε η αποδοχή ότι κάποιοι θα ζουν πάντα σε συνθήκες φτώχειας απλά για να πλουτίζουν κάποιοι άλλοι.

Η δολοφονία του Φύσσα, το λυντσάρισμα του Ζακ, οι επιθέσεις κατά διαδηλωτών ή και πολιτικών, οι δικαστικές διώξεις κατά όσων λένε την άποψη τους, η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας ακόμα και για εκείνους που εσκεμμένα και πληρωμένα μας αδικούν, όλα αυτά είναι υπόθεση μας.

Για αυτό εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και ακόμα πιο πολύ είμαστε με την αριστερά. Η απάθεια, δυναμώνει τον φασιστικό λόγο και τις χρυσαυγίτικες πρακτικές. Η δική μας δημοκρατική κοινωνία δεν αυτοδικεί, απαιτεί όμως μέχρι τέλους την απονομή της δικαιοσύνης. Είναι παρούσα, παρατηρεί και παρεμβαίνει. Η δική μας δημοκρατική κοινωνία δεν παραιτείται, αντιθέτως δυναμώνει και καθορίζει τις εξελίξεις. Εμείς σε αυτό οφείλουμε να είμαστε πρωτοπόροι και θα είμαστε.

 

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 20:52 09/10/2018

    Για εμάς δεν είναι επιλογή η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού, ούτε η αποδοχή ότι κάποιοι θα ζουν πάντα σε συνθήκες φτώχειας απλά για να πλουτίζουν κάποιοι άλλοι.

    Για σας η επιλογή είναι όλος ο Ελληνικός λαός ζητιάνοι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.