ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ

Κίνδυνος λιμού για 14 εκατ. ανθρώπους τους επόμενους μήνες στην Υεμένη

Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, όπως αναμένεται, ως και δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους μήνες που έρχονται στην Υεμένη, προειδοποιεί σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ σε αυτό το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», συνεχίζει ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του ΣΑ την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.

Η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα, προσθέτει ο Λόουκοκ στην αναφορά του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά «45%» και ότι το ριάλ, το υεμενίτικο νόμισμα, έχει «υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου». Από τον Σεπτέμβριο «έχει απολέσει το 20% της αξίας του» και «οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη», συμπληρώνει.

Βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη στην Υεμένη η «μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση» με «πάνω από 200 εταίρους να προσφέρουν βοήθεια και προστασία» μέσω ενός διεθνούς προγράμματος αρωγής, τονίζει.

Για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι δωρεές, να διατηρηθούν και αν είναι δυνατό να επεκταθούν οι εισαγωγές σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης, αναφέρει ακόμα ο Λόουκοκ.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία, που γειτονεύει με την Υεμένη, τέθηκε επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν και είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά. Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί έκτοτε τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας· όμως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ πιο βαρύς, υπογραμμίζουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.