ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eιδοποιήσεις και ενέργειες

Πώς θα καταλάβετε ότι η εφορία σας ετοιμάζει κατάσχεση

Σε μηνιαία βαθμολόγηση των οφειλών προχωρά η εφορία (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) προκειμένου να κλιμακώνει τα μέτρα που λαμβάνει για τους οφειλέτες.

Για οφειλές κάτω από 500 ευρώ υπάρχει εντολή για να πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις και όχι κατασχέσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η οφειλή ή δεν γίνει ρύθμιση τότε προχωρά η κατάσχεση.

Η εφορία προχωρά σε ειδοποιήσεις προτού προχωρήσει στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κατάσχεση και απροειδοποίητα.

Άλλωστε, ο Συνήγορος του Πολίτη σε πρόσφατη ενέργειά του άσκησε έντονη κριτική στις κατασχέσεις της εφορίας, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται αντίκειται στην αρχή της χρηστής διοίκησης και της εμπιστοσύνης του διοικούμενου.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, επομένως ακόμα κι αν οι οφειλέτες διαπιστώσουν ότι η αρμόδια ΔΟΥ δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κινείται η διαδικασία κεντρικά.

Bάσει της νομοθεσίας ο οφειλέτης θα λάβει ορισμένες ειδοποιήσεις για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.