ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενοχλημένος ο πρόεδρος της Βουλής

Βούτσης: Δεν υπάρχει θέμα καταβολής αναδρομικών σε βουλευτές

«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα θέσει αυτό το θέμα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Τι λένε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα πάντως, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με σχετικές ανακοινώσεις, γνωστοποιούσαν ότι οι βουλευτές τους δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά, μετά τις καταγγελίες του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε αφορά και τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, επιστροφή αναδρομικών στους εαυτούς τους ύψους 24.442 ευρώ ψήφισαν οι βουλευτές με την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια που ψήφισαν, με την επίμαχη ρύθμιση να έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για 1.111 ευρώ μηνιαίως επί 22 μήνες.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι «με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την  απόφαση αυτή ως  έμπρακτο και αυτονόητο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ξεκαθάρισε ότι «για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά».

Τι είχε καταγγείλλει ο Μητρόπουλος 

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος, το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών, όπως είναι γνωστό, είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος σήμερα καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα για τους βουλευτές ισχύει το άρθρο 63 του Συντάγματος που προβλέπει ότι: «Οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες. Το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Ολομελείας της Βουλής».

Όμως, συνεχίζει, με το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής ορίστηκε ότι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

«Το σχετικό Ψήφισμα, που έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του κοινού νόμου, ορίζει επίσης ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει άμεση επίπτωση και στους μισθούς των βουλευτών. Κατά συνέπεια οτιδήποτε χορηγείται ως ποσό αναδρομικών στους δικαστές, αυτομάτως καταβάλλεται και στους βουλευτές. Γραπτή δήλωση περί μη είσπραξης που απευθύνεται στο κόμμα, ακόμη και στο Προεδρείο της Βουλής, δεν είναι ισχυρή και απαιτείται νομοθετική διάταξη γι’ αυτό» επισημαίνει.

«Σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού» τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.

«Είναι απορίας άξιον πώς οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που με νόμους που ψήφισαν κατήργησαν το ΕΚΑΣ, εξαθλίωσαν τις χήρες και τους ανάπηρους, υποθήκευσαν τον άυλο και τον υλικό πλούτο της πατρίδας μας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια και προετοιμάζονται να παραδώσουν την ιστορία της χώρας στους Σκοπιανούς, ψήφισαν για τους εαυτούς τους να λάβουν -πέραν του παχυλού μισθού των 7.000 ευρώ (μισθός και είδος)- και αναδρομικά- ‘’μαμούθ’’ ύψους 24.442 ευρώ και μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής επιδείνωσης» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

«Ο λαός περιμένει με νομοθετική ρύθμιση που θα στηρίξουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Βουλής να αποκλείει τους ιδίους και τους κληρονόμους τους από τη λήψη των αναδρομικών τώρα και στο μέλλον» καταλήγει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 22:38 12/11/2018

    Τι αναδρομικά να πάρετε και από πάνω ρε γουρούνια.Οι κοιλιές σας μεγαλώνουν και των πολιτών μπαίνουν μέσα.Παλιομπακάλη Βούτση που θέλεις και αναδρομικά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.