ΥΓΕΙΑ

Τι λένε οι ειδικοί

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα

Η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της που κάνει αυτή τη σύγκριση.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χουσεΐν Νασί του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 194 κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τη μείωση της συστολικής πίεσης, καθώς και άλλων 197 μελετών για τις αντίστοιχες επιπτώσεις της άσκησης. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου μελέτες μέχρι σήμερα που να κάνουν απευθείας σύγκριση φαρμάκων και άσκησης, όσον αφορά την υπέρταση.

Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι γενικά η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη στους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, σε σχέση με όσους ασκούνται (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.α.).

Όμως όσον αφορά ειδικότερα όσους έχουν υψηλή πίεση, η άσκηση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική όσο τα φάρμακα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της άσκησης στη μείωση της πίεσης είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο ψηλά βάζει κανείς τον «πήχη» για το τι θεωρείται υπέρταση (συστολική πίεση άνω του 140 mm Ηg).

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης- επεσήμαναν ότι διεθνώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συνταγογράφηση φαρμάκων για υπέρταση, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί, καθώς πολλοί γιατροί κατεβάζουν πλέον το όριο της υπέρτασης για τη συστολική πίεση στα 130 mm Hg.

Παρόλο που η νέα μελέτη δείχνει ότι αρκετοί ασθενείς μπορούν να ασκούνται αντί να παίρνουν φάρμακα, ο Νασί τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα αντι-υπερτασικά φάρμακά τους», καθώς είναι πρόωρο να συμβουλεύσει κανείς κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας άνθρωπος με υψηλή πίεση θα έχει όφελος, αν ασκηθεί περισσότερο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.