ΕΛΛΑΔΑ

Πώς επωφελούνται οι Έλληνες ασθενείς

Συμφωνία του ΕΟΠΥΥ στην Αυστρία για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Διοικητική συμφωνία για τις αποζημιώσεις παροχών ασθενείας σε είδος, υπέγραψαν ο ΕΟΠΥΥ και η Ομοσπονδία ασφαλιστικών φορέων Αυστρίας (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger), στο πλαίσιο Διμερών Συνομιλιών στη Βιέννη.

Σύμφωνα με αυτή, το Δίκτυο Παρόχων Υγειονομικής Περίθαλψης της Αυστρίας δεσμεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 θα αποδέχεται πλήρως το ευρωπαϊκό έντυπο S2 GR που αφορά στο «δικαίωμα προγραμματισμένης θεραπευτικής αγωγής».

Η συμφωνία αφορά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ), στο οποίο παραπέμπονται πολλοί Έλληνες ασθενείς με κυστική ή πνευμονική ίνωση, για μεταμόσχευση πνευμόνων, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Το ίδιο ισχύει και για το παιδιατρικό νοσοκομείο St Anna Kinderspital, στο οποίο νοσηλεύονται πολλά παιδιά από την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα δεν διενεργούνται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Το 2017 χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία 57 Έλληνες και ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωσε τόσο τη νοσηλεία τους για τη μεταμόσχευση όσο και τις νοσηλείες για τους αναγκαίους επανελέγχους -περίπου 167 νοσηλείες. Κάθε μεταμόσχευση κοστίζει από 130.000 έως 230.000 ευρώ και ο επανέλεγχος περίπου 15.000 ευρώ, ενώ ο Οργανισμός καλύπτει και τα έξοδα του συνοδού, λόγω της φύσεως της ιατρικής πράξης.

Το τρέχον έτος έχουν μεταβεί και νοσηλευτεί στη Βιέννη μέχρι τώρα 55 ασθενείς και έχουν γίνει συνολικά 209 νοσηλείες.

Από τις νοσηλείες μόνο με προκαταβολή στις νοσηλείες με έγκριση

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι το 2016 επαπειλούνταν Grexit και στους Έλληνες ασθενείς με κυστική ή πνευμονική ίνωση καθώς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης απαιτούσε την κατάθεση χρηματικής προκαταβολής για την εισαγωγή Ελλήνων ασθενών προς μεταμόσχευση ή για προ-μεταμοσχευτικό έλεγχο και για τους λοιπούς επανελέγχους, κατόπιν εντολών από το Υπουργείο Υγείας της Αυστρίας.

Και είναι μία εξέλιξη για την οποία όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, με βασικούς τους ασθενείς, συμφωνούν ότι φέρει έντονη τη σφραγίδα του πρώην προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη. Η εικόνα εξωστρέφειας του Οργανισμού, η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους παρόχους Υγείας, η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και ο γενικότερος εξορθολογισμός των δαπανών, συνετέλεσαν στην επίτευξη της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, κύριο όφελος της Συμφωνίας είναι η αποκατάσταση και εδραίωση αισθήματος πίστης και εμπιστοσύνης προς τον Οργανισμό και συνακόλουθα προς τη χώρα μας, με στόχο την απρόσκοπτη χορήγηση περίθαλψης σε ασφαλισμένους ελληνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο έδαφος της Αυστρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ από το 2016 έως σήμερα ανταποκρινόταν πλήρως στα αιτήματα Ελλήνων ασθενών για μεταμοσχεύσεις στο εν λόγω νοσοκομείο αποπληρώνοντας προκαταβολικά υψηλά ποσά προκειμένου να μη διακυβευθεί η ασφάλεια και η ζωή τους.

Επιπρόσθετα, προέβλεψε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) την πλήρη αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας εκτός Ελλάδας σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων όταν πραγματοποιούνται με ή χωρίς αποδοχή του S2 GR σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.