ΚΟΣΜΟΣ

Στην πόλη Χοντάιντα

Υεμένη: Πυρά δέχτηκε αυτοκινητοπομπή παρατηρητών του ΟΗΕ

O επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρεί την εκεχειρία στην πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, είναι ασφαλής μετά από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν την Χοντάιντα και ο σαουδαραβικός συνασπισμός που έχει αναπτύξει στρατεύματα στα προάστια της πόλης, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ ενάντια στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ολλανδό απόστρατο στρατηγό Πάτρικ Κάμαρτ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούρατζιτς δήλωσε ότι ο Κάμαρτ και η ομάδα του αποχωρούσαν από μια συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Υεμένης όταν σημειώθηκε το περιστατικό.

«Καθώς αποχωρούσαν, ένα θωρακισμένο όχημα με το έμβλημα του ΟΗΕ δέχτηκε πυρά από ελαφρύ οπλισμό. Η ομάδα επέστρεψε στη βάση χωρίς να σημειωθεί κάποιο περαιτέρω συμβάν. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορίες από πού προήλθαν τα πυρά», σημείωσε ο Ντούρατζιτς σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι ο Κάμαρτ απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και ενίσχυση της εκεχειρίας στην Χοντάιντα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Όλες οι πλευρές στην Υεμένη ευθύνονται για την ασφάλεια όλου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Μια υεμενίτικη πηγή στον υπό την ηγεσία του Ριάντ συνασπισμό δυνάμεων που πολεμά στην χώρα, τόνισε στο Reuters ότι τα μέλη της αποστολής που επέβαιναν στην αυτοκινητοπομπή πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του σαουδαραβικού συνασπισμού όταν αντάρτες Χούθι άνοιξαν πυρ.

Μια ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters από αξιωματούχο των σιιτών ανταρτών ανέφερε ότι δυνάμεις που στηρίζονται από τον συνασπισμό άνοιξε πυρ ενάντια στην πομπή σε ένα επίμαχο σημεία στα ανατολικά προάστια.

Μια στρατιωτική πηγή της κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσων dpa ότι «ούτε ο Κάμαρτ, ούτε τα μέλη της ομάδας του τραυματίστηκαν».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Γέχια Σαριγιά είπε ότι το προσωπικό ασφαλείας των Χούθι άνοιγε τον δρόμο για τον Κάμαρτ να συναντηθεί με τους κυβερνητικούς αντιπροσώπους όταν η άλλη πλευρά άνοιξε πυρ.

«Οι πυροβολισμοί είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός οδηγού μπουλντόζας και άλλων που βρίσκονταν εκεί», πρόσθεσε ο Σαριγιά.

Ο στρατηγός ε.α. Κάμαρτ, έφτασε στην πόλη λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας στις 22 Δεκεμβρίου για να προεδρεύσει της επιτροπής που επιβλέπει την εφαρμογή συμφωνίας εκεχειρίας και απόσυρσης στρατευμάτων που επιτεύχθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Σουηδία μεταξύ των Χούθι και της υεμενίτικης κυβέρνησης που φέρει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκεχειρία έχει τηρηθεί επί το πλείστον, ωστόσο ξεσπούν σποραδικές αψιμαχίες. Ο ΟΗΕ πασχίζει να εξασφαλίσει την εδραίωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να εφαρμόσει την απόσυρση δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία απέτρεψε μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Χοντάιντα, το κυριότερο μέτωπο του πολέμου και βασική πύλη εισόδου όχι μόνο για τα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χθες την ανάπτυξη έως και 75 παρατηρητών στην πόλη που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, για έξι μήνες για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας, που αποτέλεσε την πρώτη σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.