ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε κυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Ραντεβού με την Ιστορία με «καθαρή» πλειοψηφία

Ιστορικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα λάβει χώρα απόψε στη Βουλή, καθώς μέσω αυτής θα επιλυθεί το επί 30 χρόνια εκκρεμές Μακεδονικό.

Η συζήτηση, βεβαίως, ως την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται θερμή –κι αυτό παρά το γεγονός οτι η ΝΔ επέλεξε να μην φτάσει το θέμα στα άκρα, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι επί 6 μήνες οι «Πρέσπες» περιγράφονταν ως ένα άγριο πολιτικό θρίλερ που θα μπορούσε να κοστίσει στην κυβέρνηση την επιβίωσή της, είναι πλέον σαφές ότι μετά την αποψινή ψηφοφορία η κυβέρνηση εγκαινιάζει έναν «καθαρό διάδρομο» από τώρα ως τις εκλογές –οψέποτε γίνουν αυτές. Κι αυτό διότι, ενώ οι «Πρέσπες» κατά πολλούς θα επιτάχυναν τις πολιτικές εξελίξεις και θα στοίχιζαν στη κυβέρνηση ακόμη και την επιβίωσή της, εν τέλει έγινε το ακριβώς αντίθετο: όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας «απαλλάχθηκε» από την αταίριαστη ιδεολογικά συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, αλλά ταυτοχρόνως ανασυνέθεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πιο συμπαγή χαρακτηριστικά και απόψε καταφέρνει να γραφτεί στην Ιστορία ως ο ηγέτης που έλυσε το Μακεδονικό.

Καθαρές λύσεις

Συν τοις άλλοις, παρότι η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν άλλαζε ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων, είναι σαφές ότι στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Πρέσπες, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφιστούν με «καθαρή» πλειοψηφία, ήτοι με την πλειοψηφία «του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή με περισσότερες από 151 ψήφους. Αυτό, για πολλούς στην κυβέρνηση, έχει συμβολική και πολιτική σημασία, υπό την έννοια ότι έστω και κατά μία ή δύο ψήφους, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα «ναι» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ίδιας της κυβέρνησης –κάτι που δείχνει ότι, έστω και οριακά, η αποδοχή της Συμφωνίας είναι ευρύτερη της συμπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά γι’ απόψε είναι εξαιρετικά εύκολα και δεν αναμένονται εκπλήξεις: στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθούν ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με την προσθήκη και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και διαγραφέντος από το Κίνημα Αλλαγής, Θανάση Θεοχαρόπουλου, η κυβέρνηση φτάνει ήδη στις 150 ψήφους για τις Πρέσπες. Οι 151 «σφραγίζονται» με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ενώ η Έλενα Κουντουρά θα είναι η 152 βουλευτής που θα πει «ναι» στην επίλυση του Μακεδονικού. Από εκεί και πέρα, η Κατερίνα Παπακώστα ακόμη δεν έχει αποφασίσει την στάση της, αν και κλίνει προς το «ναι» και περιμένει να δει την τελική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Επίσης, μένει να φανεί αν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης θα επιμείνει στο «όχι» ή αν θα αλλάξει στάση. Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή πλειοψηφία «παίζει» σε... ασφαλές πλαίσιο, δηλαδή διαμορφώνεται από τους 152 ως τους 154 βουλευτές, δείχνοντας πως το παιχνίδι έχει ήδη κριθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.