ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

Ξεκίνησε η διαδικασία για το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής στη συμμαχία ζητά μέχρι σήμερα το απόγευμα ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλντεμπεργκ, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς.

Μάλιστα, η προθεσμία της «σιωπηλής αποδοχής» εκπνέει στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών) και μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει το περιθώριο έγγραφης ένστασης ή διαφωνίας εκ μέρους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία και υπογραφεί το πρωτόκολλο από τους εθνικούς αντιπροσώπους, αυτοί το στέλνουν στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση. Στην Ελλάδα αναμένεται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης το εν λόγω πρωτόκολλο.

Μόλις η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα στείλει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τα Σκόπια με τη σειρά τους θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουνν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομά τους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Γ.Γ. κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια και ως προς το χρόνο που μπορεί να διαρκέσει η όλη διαδικασία, αναφέρθηκε τόσο στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου, το οποίο δέχθηκε πρόσκληση το Δεκέμβριο του 2015 και έγινε πλήρες μέλος, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, τον Ιούνιο του 2017, όσο και της Αλβανίας και της Κροατίας, των οποίων η διαδικασία προσχώρησης στη Συμμαχία διήρκεσε συνολικά ένα χρόνο. Σημείωσε ωστόσο ότι, από τη στιγμή που υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης, η χώρα θα προσκληθεί να συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις, να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να είναι μέρος του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Κομισιόν: Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην ΕΕ είναι σαφής

Τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι «σαφή», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.