ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη

Ζάεφ: Θα είμαι ο πρώτος που θα πάρει το νέο διαβατήριο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο AlsatM ότι είναι πιθανό να είναι ο πρώτος που θα λάβει το νέο διαβατήριο που θα αναγράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και δεν τον πειράζει το έγγραφο να είναι δίγλωσσος, δηλαδή και στα Αλβανικά, σύμφωνα με το νόμο για τη χρήση των Γλωσσών στην πΓΔΜ.

«Μπορεί να είμαι ο πρώτος που θα έχει ένα διαβατήριο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Θα το ανοίξω, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι έχουν προκαταλήψεις αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι, επειδή υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτό» είπε ο Ζάεφ.

Ερωτώμενος εάν τον ενοχλεί ότι τα στοιχεία στο διαβατήριό του θα αναγράφονται και στην αλβανική γλώσσα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε ότι δεν το είχε σκεφτεί αλλά δεν έχει καμία προκατάληψη γι 'αυτό.

Αυτή η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ερμηνεύτηκε ότι ο νόμος για τη χρήση των Γλωσσών θα παρέχει ταυτότητες και διαβατήρια σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mile Bosnjakoski εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός σκέφτηκε ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αλβανική γλώσσα και όχι ότι τα έγγραφα θα είναι δίγλωσσα για όλους.

Ο νόμος για τη χρήση των Γλωσσών, στα άρθρα 13 και 14, ορίζει ότι οι πολίτες που μιλούν γλώσσα διαφορετική από τη «μακεδονική» γλώσσα που ομιλούνται από λιγότερο από το 20% των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κατόπιν αιτήσεώς τους, τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα και το διαβατήριο πρέπει να είναι γραμμένα σε «μακεδονική» γλώσσα και κυριλλικό αλφάβητο αλλά και στη γλώσσα και το αλφάβητο που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε πολίτη.

Ο Ζάεφ, φησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη , αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις που θα έχουμε αμφότεροι και που απορρέουν από την προεκλογική περίοδο στην οποία θα έχουν εισέλθει οι δύο χώρες» είπε καθώς υπάρχουν προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Ζάεφ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Συμφωνία θα κυρωθεί και από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία του, όταν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση - κάτι που προσδιόρισε ότι αναμένει να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 0:27 25/01/2019

    Τέτοια άκυρο διαβατήριο πάρτο και βάλτο στην κ@λάρα σου μ@λάκα Ζάεφ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.