ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητά 3,6 δισ. ευρώ

Η Υεμένη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση

Ο ΟΗΕ ελπίζει να συγκεντρώσει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, όπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τη διατροφική ανασφάλεια έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ ο ΟΗΕ για μία χώρα. Πέρυσι ο ΟΗΕ είχε ζητήσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε συγκεντρώσει περίπου το 83% του ποσού αυτού, με τους μεγαλύτερους δωρητές να είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που ηγούνται του συνασπισμού που δρα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι.

«Η Υεμένη είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», τόνισε ο ΟΗΕ λίγο πριν από την έναρξη σήμερα στη Γενεύη μιας διάσκεψης δωρητών, προσθέτοντας ότι περίπου 240.000 άνθρωποι στην εμπόλεμη χώρα υποφέρουν από «καταστροφικά επίπεδα λιμού».

Τα χρήματα που θέλει να συγκεντρώσει ο ΟΗΕ δεν προορίζονται μόνο για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, αλλά και για πόσιμο νερό, φάρμακα και γεωργική βοήθεια.

«Πρέπει να τερματιστεί η υποκρισία των κρατών που εμπορεύονται όπλα ή ρίχνουν ρουκέτες και βόμβες εναντίον των αμάχων στην Υεμένη», τόνισε ο Γιαν Έγκελαντ επικεφαλής του Norwegian Refugee Council, που συνεργάζεται με υπηρεσίες του ΟΗΕ στην Υεμένη.

Από τους 7.000 επιβεβαιωμένους νεκρούς εξαιτίας του πολέμου 4.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες Χούτι ενδέχεται να ξεκινήσουν να αποσύρονται από τη Χοντέιντα στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη τον Δεκέμβριο και η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση σε μια σιταποθήκη στη Χοντέιντα.

Η Χοντέιντα, η οποία ελέγχεται από το 2014 από τους Χούτι, είναι το βασικό λιμάνι από το οποίο εισέρχεται το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας, των εισαγόμενων προϊόντων και των καυσίμων, από τα οποία εξαρτώνται τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.