ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος

«Κλείδωσε» συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί το β' δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και υπήρξε σχετική συμφωνία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν είπε ότι «παρά το γεγονός ότι, όπως είναι καλά γνωστό υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι θετικό το να υπάρχει διάλογος.

Πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει αυτά που η Τουρκία θα καταθέσει μέσα στον κύκλο των επαφών με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμμάτεα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση».

Όσον αφορά στη συζήτηση που θα έχει κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης και θα τύχει ενημέρωσης.

Οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και επιθυμούμε – και αυτό μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός – την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία.»

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η κα Λουτ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτά, τα οποία η Τουρκία μέσα στον κύκλο των επαφών με την κα Λουτ, θα καταθέσει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.