ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε το βίντεο

Νέα σπουδαία ανακάλυψη στην Πομπηία: Μια εντυπωσιακή νωπογραφία του Νάρκισσου

Μια νωπογραφία που απεικονίζει τον μυθικό κυνηγό Νάρκισσο, που ερωτεύτηκε τον εαυτό, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία.

Η νωπογραφία βρέθηκε στο εσωτερικό περιστύλιο μιας οικίας, όπου είχε βρεθεί πέρυσι και μια άλλη που απεικόνιζε μια αισθησιακή σκηνή μεταξύ του μεταμορφωμένου σε κύκνο Δία και της μυθικής βασίλισσας της Σπάρτης, Λήδας.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου ,Μάσιμο Οσάναο μύθος του Νάρκισσου που ερωτεύεται την αντανάκλασή του στο νερό είναι ένα θέμα που απαντάται συχνά στην Πομπηία.

«Η εμφάνισή του είναι νωθρή, κάτι που βλέπουμε σ’ όλους αυτούς του χαρακτήρες που έχουν κάτι κοινό με τον κόσμο των Θεών ή την ομορφιά. Για παράδειγμα ο Ενδυμίων είναι στην ίδια στάση, πρόκειται για κοινό θέμα», πρόσθεσε.

Η νωπογραφία βρέθηκε στην ίδια κατοικία, όπου είχε ανακαλυφθεί πέρυσι και μια άλλη με τον Δία και τη Λήδα (Φωτογραφία: Parco Archeologico di Pompei, via AP)

Η νωπογραφία βρέθηκε στην ίδια κατοικία, όπου είχε ανακαλυφθεί πέρυσι και μια άλλη με τον Δία και τη Λήδα (Φωτογραφία: Parco Archeologico di Pompei, via AP)

Για την αρχαιολόγο Αλφονσίνα Ρούσο, η «ομορφιά των δωματίων» ώθησε τους υπεύθυνους να κάνουν κι άλλες ανακαλύψεις, ώστε μια μέρα η κατοικία αυτή να είναι -τουλάχιστον εν μέρει- προσβάσιμη στο κοινό».

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης γυάλινα σκεύη, οκτώ πήλινα βάζα κι ένα χάλκινο χωνί κάτω από ένα κλιμακοστάσιο.

Η Πομπηία καταστράφηκε το 79 μ.Χ από έκρηξη του Βεζούβιου, που σκότωσε πάνω από 2.000 ανθρώπους και παραμένει ένας από τους πλέον πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

Πέρυσι είχε βρεθεί σε μια κατοικία στα ερείπια της πόλης μια επιγραφή που αποδεικνύει ότι η καταστροφή της Πομπηίας έγινε δύο μήνες αργότερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα και ένα ατόφιο απολιθωμένο άλογο με χαλινάρι και σέλα στον στάβλο μιας έπαυλης, που ανήκε σε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, πιθανώς στρατηγό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.