ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ώρα για ανάταξη του Ελληνισμού

Ο Ελληνισμός απειλείται:
1. Ο πληθυσμός μας ελαττώνεται. Μέχρι το 2050, από τα 11 εκατομ. θα λιγοστέψουμε στα 9,5 εκατ.
2. Το ίδιο θα ισχύει και για την Ελληνική γλώσσα. Λιγότεροι Έλληνες θα μιλάνε Ελληνικά και θα χρησιμοποιούνε, όπως πάει το πράγμα, όλο και λιγότερες λέξεις από το πάμπλουτο λεξιλόγιο της γλώσσας μας!
3. Υπάρχει μεγάλο θέμα και με την προσφορά Ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, και την έλλειψη πόρων για να στέλνουμε δασκάλους και να συντηρούμε σχολεία.

Και όμως: Υπάρχουν λύσεις όπως της Zoom distance learning / video communications (και πολλές άλλες), που θα μπορούσε να αξιολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και η Ακαδημία Αθηνών, και πολλοί άξιοι λόγιοι (ενδεικτικά: Απ. Πιερρής, Στ. Ράμφος, Παναγ. Δρακόπουλος, Μαρία Ευθυμίου, Αγγελική Κοτταρίδη, Παντ. Μπουκάλας), έτσι ώστε τα Ελληνάκια στο εξωτερικό να μπορούν να διδάσκονται Ελληνικά, Ελληνική ιστορία, και ελληνική κλασσική φιλολογία!

Σε αυτή τη προσπάθεια, από πλευράς αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, το Πολυτεχνείο, εκπαιδευτικοί οργανισμοί με τέτοια high-tech εμπειρία (όπως για παράδειγμα το ACS-American Community Schools που προσφέρει hybrid and online courses στα Ελληνικά σε μαθητές δημοτικού, γυμνάσιου και Λυκείου και σε 120 παιδιά απο την Κίνα -σε σύνολο 1100 μαθητών), και εταιρείες όπως η Cosmote, η Vodafone, η Lancom, και πλήθος άλλων!

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν και τα παιδάκια στις 4 γειτονικές μας Χώρες, να «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας», με ειδικά κίνητρα (βίζα, υποτροφίες, κλπ.), για όσους περνάνε κάποιες αυστηρές εξετάσεις! (όπως αγόρευε ο Ισοκράτης, «τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας». Πανηγυρ.50)

Έτσι μπορεί η Ελλάδα (που είναι η μόνη Χώρα στη ΝΑ Ευρώπη που μετέχει στο κοινό νόμισμα και στο Σένγκεν), να αναδειχθεί ως η κινητήρια δύναμη προόδου και πολιτισμού στη περιοχή μας.

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολύ έξυπνες και πολύ οικονομικές tailor-made προσβάσεις στη γνώση (κομμένες-ραμμένες στις ανάγκες και τους στόχους)!

"Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (=η πραγματικότητα και οι εξελίξεις δεν κάθονται να σε περιμένουν), όπως έλεγε ο Περικλής στους Αθηναίους [Θουκ 1.142.2] (για να μην λιποψυχήσουν και συνθηκολογήσουν με τη Σπάρτη.)

Η προσπάθεια και η κινητοποίηση πρέπει να αρχίσουν ”από αύριο”, με εκατοντάδες εθελοντές φιλόλογους και ειδικούς στην τεχνολογία, που είμαι βέβαιος θα ήθελαν να προσφέρουν!

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle K 19:53 12/02/2019

    Όσο αφορά το geek language my friend έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο που εγώ λέω δεν θα φτάσει το 20 25 και η φορεινοποιηση τής Ελληνικής θα είναι more than perfect. Τα Zoom distance learning / video communications τις high tech εμπειρίες και τα hybrid and online courses επρεπε νά τα είχαμε yesterday. Αύριο θα πληρώνουμε taylor made και την φορεσιά θα μας τήν κάνουν delivery στο σπίτι με την ετικέτα να γραφει made in China .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.