ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαλντέν, Λιάκος, Μπίστης, Παναγιώτου, Μαχαίρας, Ρεπούση μεταξύ των συμμετεχόντων

Τη Δευτέρα η «Γέφυρα» για τον προοδευτικό πόλο

Σάρκα και οστά λαμβάνει η κεντρική από τις πολλές πρωτοβουλίες που «ψήνονται» αυτή την περίοδο για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά και για την μετεξέλιξη του προοδευτικού χώρου σε έναν κυρίαρχο πολιτικό πόλο με σπονδυλικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς ολοένα και εντείνεται, τη Δευτέρα μία ομάδα πολιτών, καθηγητών, πανεπιστημιακών, αλλά και πολιτικών, με αναφορές σε όλη την «βεντάλια» του προοδευτικού-δημοκρατικού χώρου, παρουσιάζουν ένα κείμενο-διακήρυξη «για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν πολίτες από διαφορετικούς κοινωνικούς χώρους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Οι προσωπικότητες

Σύμφωνα με την πρόσκληση που ήδη έχει κυκλοφορήσει, λοιπόν, η εν λόγω διακήρυξη θα παρουσιαστεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στο καφέ «Πόλις» στο κέντρο της Αθήνας (Πεσμαζόγλου 5), ενώ ομιλητές στην εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου θα είναι ο διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Σωτήρης Βαλντέν, ο ομότιμος καθηγητής στο LSE, Νίκος Μουζέλης, ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, το στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, η ιστορικός και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, αλλά και η πρώην αναπληρώτρια γ.γ. της ΓΣΕΕ, Φωτεινή Σιάνου. Τη συνέντευξη Τύπου θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πέραν του κειμένου, θα παρουσιαστούν και οι σχεδόν 100 πρώτες υπογραφές πολιτών από όλους τους χώρους που θα το συνοδεύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις ίδιες πηγές, οι υπογραφές θα περιέχουν «βαριά ονόματα», ενώ είναι αυτονόητο πως το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στους ιδρυτικούς παράγοντες της «Γέφυρας» που θα παραχωρήσουν και την συνέντευξη Τύπου, αλλά και σε όσα πολιτικά στελέχη θελήσουν να παρακολουθήσουν την προσεχή Δευτέρα την συγκεκριμένη εκδήλωση. Κατά πληροφορίες, πάντως, η Κουμουνδούρου αναμένεται να «αγκαλιάσει» την συγκεκριμένη εκδήλωση, υπό την έννοια ότι πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν δείξει ενδιαφέρον και σχεδιάζουν να δώσουν το «παρών».

Η πολιτική πλατφόρμα

Βεβαίως, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, σημασία έχουν οι πολιτικές. Οι συντελεστές της πρωτοβουλίας πολιτών «Γέφυρα», λοιπόν, αναμένεται να θέσουν ως βασικό στόχο την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός μεγάλου, πολύχρωμου και ισχυρού πόλου στο πολιτικό σκηνικό που θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας και θα ανακόψει την παλινόρθωση της Δεξιάς. Παράλληλα, η «Γέφυρα» θα επισείει τον κίνδυνο για το μείγμα ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού που χαρακτηρίζει την ΝΔ ενόσω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί με ρεβανσιστικά χαρακτηριστικά την επιστροφή του στην εξουσία. Στην διακήρυξη, επίσης, θα διατυπώνεται πρόσκληση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και στους πολίτες για έναν ευρύ διάλογο, ενώ θα υπάρχει ειδική αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής: οι συντελεστές της «Γέφυρας» θα καλούν την Χαριλαου Τρικούπη να αφήσει πίσω τις «πικρίες» του παρελθόντος και τις παλιές συγκρούσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να εγκαταλείψει το δόγμα της «στρατηγικής ήττας» του κυβερνώντος κόμματος, που διαβάζεται και ανάποδα ως... στρατηγική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.