ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα

Το φρυγάνισμα του ψωμιού ρυπαίνει το περιβάλλον

Οι τοστιέρες απελευθερώνουν τοξικά σωματίδια, επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές κρούοντας τον κώδωνα για τον τρόπο με τον οποίο ψήνουμε το ψωμί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος για να ζεσταθεί το ψωμί.

«Ο πιο ασφαλής τρόπος για να φτιάξετε πρωινό είναι να βάλετε το ψωμί στην τοστιέρα μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα,να γίνει ανοιχτό καφέ», τονίζουν οι ειδικοί.

Ακόμα και τα αρωματικά κεριά, οι καμινάδες τζακιών και οι κουζίνες αερίου ρυπαίνουν το περιβάλλον», όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Τα τοστ θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε τοξικά αέρια ακόμη πιο επικίνδυνα από αυτά που εκπέμπονται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας», υποστηρίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Για παράδειγμα, τα επίπεδα ρύπων μετά από το μαγείρεμα μιας γαλοπούλας στο φούρνο, ήταν 13 φορές υψηλότερα από αυτά που είχαν μετρηθεί στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου.

«Φρυγανίζοντας δύο φέτες ψωμιού, εκπέμπεται διπλάσια ρύπανση στην ατμόσφαιρα απ΄ αυτή που υπάρχει στους δρόμους μιας πολυσύχναστης πόλης επί 20 λεπτά. Υπολογίζεται ότι είναι τρεις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί δίνουν στους καταναλωτές τις ακόλουθες συμβουλές:

«Να ανοίγουν τα παράθυρα και να χρησιμοποιούν απορροφητήρες καθώς τα τοξικά αέρια που εκπέμπονται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αναπνοής και να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά και την κυκλοφορικό».

Σε ομιλία του στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στην Ουάσιγκτον, η ερευνήτρια Μαρίνα Βανς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «εκπληκτικά», προσθέτοντας: «Ακόμα και να φρυγανίζουμε το ψωμί, τα επίπεδα τοξικών σωματιδίων είναι πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο».

Τα «εξαιρετικά λεπτά σωματίδια» που ανιχνεύτηκαν στα σπίτια είναι γνωστό ότι επηρεάζουν ανθρώπινα όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος...

«Παρόμοια μικροσκοπικά σωματίδια παράγονται από τα αυτοκίνητα ντίζελ και έχουν συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τον καρκίνο των πνευμόνων», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.