ΕΛΛΑΔΑ

Στα 12 δις ευρώ οι συνολικές προσφορές

Με απόδοση 3,9% το νέο 10ετές ομόλογο

Στο 3,90% έκλεισε η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα από τις αγορές 2,5 δις ευρώ.

Το ετήσιο κουπόνι του πρώτου κρατικού τίτλου αναφοράς που εκδίδει η Ελλάδα μετά τον Μάρτιο του 2010 διαμορφώθηκε στο 3,875%, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις τέσσερις φορές, καθώς οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών για τους Ευρωπαίους επενδυτές έκλεισε στις 13.30 και ακολούθησε στις 15.00 το κλείσιμο του βιβλίου και για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Τα 2,5 δισ. ευρώ της σημερινής έκδοσης μαζί με τα 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου αντιστοιχούν στα 2/3 του μέγιστου ποσού (επτά δισ. ευρώ) που στοχεύει να αντλήσει φέτος από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ. «Καλύψαμε σχεδόν τα 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ και δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά του χρόνου» ανέφερε πριν από λίγο αρμόδια πηγή.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση του 10ετούς τίτλου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,125%, αλλά αποκλιμακώθηκε στο 3,90%-4% από την πρώτη κιόλας ώρα της διαδικασίας, χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε εξ αρχής σχεδιάσει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ μέσω της σημερινής έκδοσης. Ο μεγάλος όγκος προσφορών έδωσε τη δυνατότητα να αντληθούν περισσότερα, αλλά επελέγη να μην ξεπεράσει ο πήχης τα 2,5 δισ. ευρώ για δύο λόγους:

1. Γιατί δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να κρατάει «ζεστούς» τους επενδυτές για την εκάστοτε επόμενη έκδοση.

2. Επειδή προτεραιότητα ήταν να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως συνέβη με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε σχέση με το 5ετές ομόλογου του Ιανουαρίου, οι επενδυτές αυξήθηκαν από 290 σε 419. Εκτιμάται πως η συμμετοχή των hedge funds μειώθηκε, ενώ υπήρξε ισορροπία μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στο σημερινό 10ετές. Η σύνθεση των αγοραστών αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο, Τετάρτη.

Η απόδοση του νέου 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%, το πορτογαλικό 1,46% και το ισπανικό 1,20%. Ωστόσο, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι θα αποκτήσει ξανά τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και η εξέλιξη αυτή σταδιακά θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο ομόλογο είχε φανεί εδώ και πολλές ημέρες.

Ο νέος 10ετής κρατικός τίτλος έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029, υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και είναι ο πρώτος που εκδίδεται μετά το «στραπάτσο» του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010 με κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%. Τότε είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ και ήταν η τελευταία έξοδος στις αγορές πριν από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Aza 16:51 05/03/2019

    Γιατί κάποιος δεν κάνει σχόλιο έπι του θέματος… μάλλον δεν καταλαβαίνει..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.